ΝΥΧΤΕΡΙ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ
ΝΥΧΤΕΡΙ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ
Σαντορίνη

Η δική μας οπτική γωνία πάνω στο παραδοσιακό στυλ κρασιού της Σαντορίνης. Παλαιότερα δεν υπήρχαν ανοξείδωτες δεξαμενές. Αυτό που υπήρχε ήταν το ξύλο. Επομένως, η κυριότερη προϋπόθεση για ένα Νυχτέρι είναι η χρήση βαρελιού.

 
Ώριμα – σχεδόν υπερώριμα – σταφύλια οινοποιούνται εξ ολοκλήρου σε βαρέλια διαφόρων ειδών, μεγεθών και χρήσεων. Η περίπου εξάμηνη περίοδος ωρίμανσης πραγματοποιείται επίσης στα εκάστοτε βαρέλια έως ότου αποφασίσουμε ότι το ξύλο «ακούγεται» ακριβώς όσο το θέλουμε. Με στόχο, πάντα, την ισορροπία.

 
Η πιο κοινή πρακτική οινοποίησης Νυχτεριού έχει καθιερωμένη τη χρήση παλιών βαρελιών, με την αίσθηση του ξύλου να είναι ανεπαίσθητη στο κρασί. Ωστόσο, στο Νυχτέρι της Γαίας το βαρέλι έχει σαφέστατη παρουσία, δίνοντας πολυπλοκότητα αλλά και ξεκάθαρη διαφοροποίηση. Πρόκειται για αναφορά σε ένα στυλ που απαντάται περισσότερο σε περιοχές του Νέου Κόσμου: η παντρειά μιας παραδοσιακής συνταγής με μια σύγχρονη παραδοχή.


Όπως πάντα το κλασσικό νεύρο, η αιχμηρή οξύτητα, αλλά και η πανταχού παρούσα ορυκτότητα του Ασύρτικου δεν κρύβονται, εδώ όμως έχουν συμμαχήσει με στρογγυλάδα και λιπαρότητα, εντυπωσιακό όγκο και αρωματική πολυπλοκότητα που κάνουν αυτό το κρασί εξαιρετικά γλυκόπιοτο

Η πατροπαράδοτη εκδοχή της Σαντορίνης, με ένα νεοκοσμίτικο τουίστ. Γεννήθηκε στην εσοδεία του 2019, όταν ο ΘΑΛΑΣΣΣΙΤΗΣ βαρέλι μετονομάστηκε σε ΝΥΧΤΕΡΙ της ΓΑΙΑΣ.

Μπορεί η σπιρτάδα και η ορυκτότητα του Ασύρτικου να κυριαρχεί, αλλά τα μικρά του αδερφάκια, Αηδάνι και Αθήρι, κάνουν κι αυτά αισθητή την μεστή και φρουτώδη παρουσία τους.

Ζύμωση και ωρίμανση σε βαρέλια διαφόρων ειδών, μεγεθών και χρήσεων. Το ξύλο είναι εκεί, με αισθητές τις νότες βανίλιας και ινδοκάρυδου αλλά εναρμονισμένο με τα ποικιλιακά αρώματα της Σαντορινιάς τριλογίας.

Όπως πάντα το κλασσικό νεύρο και η αιχμηρή οξύτητα του Ασύρτικου δεν κρύβονται, εδώ όμως έχουν συμμαχήσει με μια στρογγυλάδα, μια λιπαρότητα και έναν όγκο που κάνουν αυτό το κρασί γλυκόπιοτο.

1

Βραβεία – Αξιολογήσεις

1

Βραβεία – Αξιολογήσεις

#WinePairing

Λευκό ή κόκκινο κρέας, κοτόπουλο,  ψάρι, ζυμαρικά, επιδόρπια, φρούτα, γλυκίσματα και σοκολάτα όταν συνδυαστούν με το κατάλληλο κρασί μπορούν να σας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία.