Η δική μας οπτική γωνία πάνω στο παραδοσιακό στυλ κρασιού της Σαντορίνης. Παλαιότερα δεν υπήρχαν ανοξείδωτες δεξαμενές. Αυτό που υπήρχε ήταν το ξύλο. Επομένως, η κυριότερη προϋπόθεση για ένα Νυχτέρι είναι η χρήση βαρελιού.
Ώριμα – σχεδόν υπερώριμα – σταφύλια οινοποιούνται εξ ολοκλήρου σε βαρέλια διαφόρων ειδών, μεγεθών και χρήσεων. Η περίπου εξάμηνη περίοδος ωρίμανσης πραγματοποιείται επίσης στα εκάστοτε βαρέλια έως ότου αποφασίσουμε ότι το ξύλο «ακούγεται» ακριβώς όσο το θέλουμε. Με στόχο, πάντα, την ισορροπία.
Η πιο κοινή πρακτική οινοποίησης Νυχτεριού έχει καθιερωμένη τη χρήση παλιών βαρελιών, με την αίσθηση του ξύλου να είναι ανεπαίσθητη στο κρασί. Ωστόσο, στο Νυχτέρι της Γαίας το βαρέλι έχει σαφέστατη παρουσία, δίνοντας πολυπλοκότητα αλλά και ξεκάθαρη διαφοροποίηση. Πρόκειται για αναφορά σε ένα στυλ που απαντάται περισσότερο σε περιοχές του Νέου Κόσμου: η παντρειά μιας παραδοσιακής συνταγής με μια σύγχρονη παραδοχή.
Όπως πάντα το κλασσικό νεύρο, η αιχμηρή οξύτητα, αλλά και η πανταχού παρούσα ορυκτότητα του Ασύρτικου δεν κρύβονται, εδώ όμως έχουν συμμαχήσει με στρογγυλάδα και λιπαρότητα, εντυπωσιακό όγκο και αρωματική πολυπλοκότητα που κάνουν αυτό το κρασί εξαιρετικά γλυκόπιοτο
Η πατροπαράδοτη εκδοχή της Σαντορίνης, με ένα νεοκοσμίτικο τουίστ. Γεννήθηκε στην εσοδεία του 2019, όταν ο ΘΑΛΑΣΣΣΙΤΗΣ βαρέλι μετονομάστηκε σε ΝΥΧΤΕΡΙ της ΓΑΙΑΣ.
Μπορεί η σπιρτάδα και η ορυκτότητα του Ασύρτικου να κυριαρχεί, αλλά τα μικρά του αδερφάκια, Αηδάνι και Αθήρι, κάνουν κι αυτά αισθητή την μεστή και φρουτώδη παρουσία τους.
Ζύμωση και ωρίμανση σε βαρέλια διαφόρων ειδών, μεγεθών και χρήσεων. Το ξύλο είναι εκεί, με αισθητές τις νότες βανίλιας και ινδοκάρυδου αλλά εναρμονισμένο με τα ποικιλιακά αρώματα της Σαντορινιάς τριλογίας.
Όπως πάντα το κλασσικό νεύρο και η αιχμηρή οξύτητα του Ασύρτικου δεν κρύβονται, εδώ όμως έχουν συμμαχήσει με μια στρογγυλάδα, μια λιπαρότητα και έναν όγκο που κάνουν αυτό το κρασί γλυκόπιοτο.
Πορώδες χώμα που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Οργανική ουσία δεν υπάρχει καθόλου στο έδαφος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει η ριζόβια γενιά της Φυλλοξήρας οπότε ο αμπελώνας να είναι αυτόριζος. Η απουσία του νερού είναι χαρακτηριστική. Η διαθέσιμη υγρασία συγκρατείται και διοχετεύεται στα φυτά μέσω του πορώδους εδάφους.
Τυπικό Αιγαιοπελαγίτικο. Ήπιος χειμώνας, σχετικά δροσερό καλοκαίρι. Το ύψος των χειμερινών βροχοπτώσεων, η εμφάνιση ή όχι κάποιων ημερών με καύσωνα την περίοδο από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου και τέλος η νυκτερινή ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούλιο & τον Αύγουστο αποτελούν τα καθοριστικά για την ποιότητα και ποσότητα στοιχεία.
Αυτόριζος αμπελώνας Ασύρτικου, ηλικίας 70 – 80 χρόνων, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση ( 320 – 380 kg ). O συνδυασμός αυτής της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης με το έδαφός και την ποικιλία (που ερμηνεύεται ως υψηλός αλκοολικός βαθμός & ταυτόχρονα υψηλή οξύτητα ) δίνει ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται το οινοποιείο μας στην Σαντορίνη σε ένα εξαιρετικό πέτρινο κτίριο του προηγούμενου αιώνα, αρχικά τοματάδικο έως το 1970.
Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.
Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήσαμε και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγουμε ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο.
1
1
2019
DECANTER WORLD
WINE AWARDS
87 points
Bronze medal
#WinePairing
Λευκό ή κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ζυμαρικά, επιδόρπια, φρούτα, γλυκίσματα και σοκολάτα όταν συνδυαστούν με το κατάλληλο κρασί μπορούν να σας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία.