ΝΕΜΕΑ
ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΗ

Οινοποιείο Νεμέας
Κούτσι-20500 Νεμέα
Τ: 2746022057
Ε: info@gaiawines.gr

ΕΝΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟ

Το οινοποιείο μας χτίστηκε το 1997, στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα μας, στο Κούτσι Νεμέας και σε υψόμετρο 550 μέτρων, χτίστηκε το 1997 το οινοποιείο μας.

Η επιλογή της τοποθεσίας για την κατασκευή του ακολούθησε αυτήν της τοποθεσίας του αμπελώνα. Επιλέξαμε το Κούτσι γιατί πιστεύουμε απόλυτα ότι το Αγιωργίτικο που παράγεται σ’ αυτήν την ημιορεινή περιοχή, με τα φτωχά ασβεστολιθικά εδάφη και τις έντονες κλίσεις, διαφέρει σημαντικά από αυτό των άλλων περιοχών της Νεμέας. Η σταθερά χαμηλότερη στρεμματική απόδοση των αμπελώνων του Κουτσίου σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και την ιδανική έκθεση των αμπελώνων στον ήλιο εγγυώνται ένα επίπεδο ποιότητας του Αγιωργίτικου, υψηλότερο από αυτό της υπόλοιπης ζώνης. Στο Κούτσι λοιπόν εγκαταστήσαμε και το οινοποιείο μας.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιομηχανικό κτίριο με υπέροχη και πανοραμική θέα στον κάμπο της Νεμέας και της κοιλάδας του Ασωπού ποταμού, 250 μέτρα περίπου χαμηλότερα. Η χωρητικότητά του είναι 3.060 εκατόλιτρα, ενώ ο εξοπλισμός που διαθέτει σε συστήματα παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου, προσφέρει στον οινολόγο όλα τα μέσα για την κάθετη παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Το οινοποιείο λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα διασφάλισης ποιότητας ISO 22.000, και είναι επανδρωμένο από ένα επιτελείο έμπειρων οινολόγων και γεωπόνων με επικεφαλής τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, οι οποίοι καθημερινά φροντίζουν για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Το οινοποιείο είναι ανοιχτό προς το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κατόπιν συνεννόησης.

ΕΝΑΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ
Ο αμπελώνας εκτείνεται από τα 250 μέχρι τα 850 μέτρα υψόμετρο, γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις εδαφοκλιματικές συνθήκες μέσα στη ζώνη Π.Ο.Π. Νεμέα. Οι αμπελώνες στις βουνοπλαγιές με τα ασβεστολιθικά εδάφη και στους πρόποδες με τα πετρώδη εδάφη θεωρούνται οι καλύτεροι για την παραγωγή κρασιών με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα ο αμπελώνας της Νεμέας έχει ρίζες στους προχριστιανικούς χρόνους, όταν ο κάμπος της Νεμέας ονομαζόταν Φλιάσιον πεδίον. Το 1971 αναγνωρίστηκε σαν ζώνη Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π) σύμφωνα με την σύγχρονη νομοθεσία Π.Ο.Π. Η ζώνη της Νεμέας είναι η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας και αποτελείται από τις περιοχές της κεντρικής κοιλάδας, των Αρχαίων Κλεωνών, της Αρχαίας Νεμέας, Γυμνού-Λεοντίου, Ασπρόκαμπου-Ψαρίου, Κεφαλαρίου, Μαλανδρενίου και βεβαίως του Κουτσίου.