ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΠΡΟΑΙΩΝΙΑ ΓΗ

Οινοποιείο Σαντορίνης
Έξω Γωνιά-84700 Σαντορίνη
T: 2286034186
E: info@gaiawines.gr

ΕΝΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Το οινοποιείο στη Σαντορίνη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, πάνω στην παραλία, κοντά στο αεροδρόμιο και μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος. Στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό πετρόκτιστο κτίριο που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Η αρχική χρήση του δεν ήταν οινοποιείο, αλλά «τοματάδικο» που παρήγαγε λιαστή τομάτα και αρωματικό τοματοπελτέ. Κάπου κοντά στο 1970, το «τοματάδικο» λειτούργησε για τελευταία φορά.

Η αναπαλαίωση του σπάνιου αυτού βιομηχανικού κτιρίου μιας άλλης εποχής έχει για την GAIAWINES- που βλέπει την παράδοση όχι σαν κάτι μουσειακό αλλά με δυναμική και συνέχεια- ιδιαίτερη σημασία. Το κτίσμα αυτό, δείγμα της πρώιμης βιομηχανίας στη χώρας μας, βρήκε μία νέα χρήση που του επέτρεψε να διατηρηθεί ζωντανό.

Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, εξασφαλίζοντας τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.

Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήθηκε και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγεται ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο. Πολύ μικρές ποσότητες – μόλις 1.500lt – εμφιαλώνονται κάθε χρόνο ύστερα από 5 χρόνια παλαίωσης, μέσα σε δρύινα βαρέλια στο κελάρι του οξοποιείου.

Το οινοποιείο είναι καθημερινά ανοικτό στους οινόφιλους από τα μέσα Απριλίου έως και τον Οκτώβριο.

ΕΝΑΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ, ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ ΟΙΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η Σαντορίνη διαθέτει ένα πολύ ιδιαίτερο οικοσύστημα για την καλλιέργεια της αμπέλου.

Το ηφαιστειογενές, πορώδες έδαφος του νησιού, οι πολλές ώρες ηλιοφάνειας, η απουσία βροχοπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η θαλάσσια ομίχλη και οι δυνατοί άνεμοι τους καλοκαιρινούς μήνες, το παραδοσιακό σύστημα διαμόρφωσης των κλημάτων σε σχήμα «κουλούρας» και οι αυτόριζοι, χαμηλών αποδόσεων αμπελώνες της – ηλικίας 3.000 ετών συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία σπάνιων και μοναδικών λευκών κρασιών της γηγενούς ποικιλίας Ασύρτικο.