Το Vinsanto είναι μια ακόμη παραδοσιακή συνταγή Σαντορινιού κρασιού, αυτή τη φορά με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα αφού πρόκειται για γλυκό, επιδόρπιο κρασί, το οποίο φτιάχνεται από λιαστά σταφύλια. Η ιδέα είναι πως μέσω της αφυδάτωσης από τον ήλιο, ο χυμός των σταφυλιών συμπυκνώνεται, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα φυσικώς γλυκό κρασί. Ο παραδοσιακός τρόπος θέλει ένα μείγμα από τις λευκές (αυστηρά) ποικιλίες του νησιού να απλώνεται σταφύλι-σταφύλι και να λιάζεται για περίπου δύο εβδομάδες πριν την οινοποίηση. Φυσικά δεν θα ήμασταν Γαία αν δεν τροποποιούσαμε τον παραδοσιακό τρόπο.
Στη περίπτωση μας τα σταφύλια τοποθετούνται σε δίσκους οι οποίοι στιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, με αποτέλεσμα την ξήρανση του μεγαλύτερου μέρους των σταφυλιών στη σκιά. Αυτό προστατεύει τα σταφύλια από την ακτινοβολία του ήλιου και την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας που αλλιώς καίνε τα ποικιλιακά αρώματα και οξέα του σταφυλιού. Ποτέ δε λιάζουμε για πάνω από 10 μέρες και χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο Ασύρτικο γίνεται σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες. Με λίγα λόγια κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει ώστε να διατηρηθεί η φρεσκάδα και η οξύτητα των σταφυλιών. Άλλωστε, μόνο η οξύτητα μπορεί να ισορροπήσει τόσο έντονη γλύκα.
Αφού πλέον τα σταφύλια έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος από το νερό τους, πιέζονται μέχρι να αποδώσουν και την τελευταία σταγόνα του ιδιαίτερα συμπυκνωμένου και αρωματικού τους μούστου. Ο μούστος που παίρνουμε, τελικά, είναι λιγότερος από το μισό από αυτόν που θα παίρναμε από φρέσκα σταφύλια. Ακολουθεί μια ιδιαίτερα αργή (και επώδυνη για τον οινολόγο) ζύμωση και μετά από την ολοκλήρωση αυτής ξεκινά περίοδος παλαίωσης 10 ετών μέσα σε παλιά δρύινα βαρέλια. Τέλος, η εμφιάλωση πραγματοποιείται όταν τελειώσει η παλαίωση, χωρίς την παραμικρή κατεργασία ή φιλτράρισμα.
Σύνθετα και έντονα αρώματα καραμελωμένων και καβουρδισμένων φρούτων, με κυρίαρχα τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα σύκα. Γλυκιά και ιδιαίτερα πολύπλοκη γεύση με εντυπωσιακή διάρκεια. Νότες καφέ, περγαμόντου και ξερού σύκου είναι οι πλέον διακριτές. Αν και πρόκειται για ένα πολύ γλυκό κρασί, το Vinsanto της Γαίας καταφέρνει πράγματι να ισορροπήσει με μια εξαιρετική οξύτητα που του δίνει νεύρο και ένταση.
Απολαύστε το πάντα κρύο, στους 6°-8°C, ή ακόμα και παγωμένο, συνοδεύοντας ένα πλούσιο επιδόρπιο με βάση την μαύρη σοκολάτα ή με κάποιο έντονο τυρί. Ή απλά συνεχίστε να το παλαιώνετε.
Ένα τμήμα των σταφυλιών αφυδατώνεται με τον παραδοσιακό τρόπο κάτω από τον αυγουστιάτικο σαντορινιό ήλιο, κι ένα άλλο τμήμα αφυδατώνεται στην σκιά, προστατευμένο από την απευθείας ακτινοβολία του ήλιου, τεχνική που βοηθά στο να διατηρηθούν καλύτερα τα αρώματα της ποικιλίας.
Μετά από δέκα μέρες περίπου στον ήλιο, και αφού πλέον τα σταφύλια έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος από το νερό τους, πιέζονται μέχρι να αποδώσουν και την τελευταία σταγόνα του ιδιαίτερα συμπυκνωμένου και αρωματικού τους μούστου. Μια απόδοση που δεν ξεπερνά τα 80-100lt μούστου για κάθε στρέμμα αμπελώνα!
Στη συνέχεια, ο μούστος τοποθετείται σε παλιά δρύινα βαρέλια όπου πολύ αργά, ξεκινά η αλκοολική ζύμωση. Κάτω από την επίδραση των πολλών σακχάρων και της αλκοόλης, η ζύμωση θα σταματήσει από μόνη της, οδηγώντας έτσι στην γέννηση ενός φυσικά γλυκού οίνου. Στη συνέχεια ο χρόνος επιβραδύνεται…
Το VINSANTO της ΓΑΙΑΣ παλαιώνει στα βαρέλια που ζύμωσε για τουλάχιστον 10 έτη. Η εμφιάλωση πραγματοποιείται χωρίς την παραμικρή κατεργασία ή φιλτράρισμα, όταν το κρασί έχει διαμορφώσει τον πολύπλοκο αρωματικό του χαρακτήρα και αποκτήσει το βαθύ χρώμα μελιού.
Σύνθετα και έντονα αρώματα καραμελωμένων και καβουρντισμένων φρούτων, με κυρίαρχα τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα σύκα. Γλυκιά και ιδιαίτερα πολύπλοκη γεύση με εντυπωσιακή διάρκεια. Νότες καφέ, περγαμόντου και ξερού σύκου είναι οι πλέον διακριτές. Αν και πρόκειται για ένα πολύ γλυκό κρασί, το VINSANTO της ΓΑΙΑΣ καταφέρνει να ισορροπήσει με μια καλή οξύτητα που του δίνει νεύρο και ένταση.
Απολαύστε το πάντα κρύο, στους 6°-8°C, συνοδεύοντας ένα πλούσιο επιδόρπιο με βάση την μαύρη σοκολάτα. Ή απλά συνεχίστε να το παλαιώνετε.
Πορώδες χώμα που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Οργανική ουσία δεν υπάρχει καθόλου στο έδαφος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει η ριζόβια γενιά της Φυλλοξήρας οπότε ο αμπελώνας να είναι αυτόριζος. Η απουσία του νερού είναι χαρακτηριστική. Η διαθέσιμη υγρασία συγκρατείται και διοχετεύεται στα φυτά μέσω του πορώδους εδάφους.
Τυπικό Αιγαιοπελαγίτικο. Ήπιος χειμώνας, σχετικά δροσερό καλοκαίρι. Το ύψος των χειμερινών βροχοπτώσεων, η εμφάνιση ή όχι κάποιων ημερών με καύσωνα την περίοδο από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου και τέλος η νυκτερινή ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούλιο & τον Αύγουστο αποτελούν τα καθοριστικά για την ποιότητα και ποσότητα στοιχεία.
Αυτόριζος αμπελώνας Ασύρτικου, ηλικίας 70 – 80 χρόνων, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση ( 320 – 380 kg ). O συνδυασμός αυτής της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης με το έδαφός και την ποικιλία (που ερμηνεύεται ως υψηλός αλκοολικός βαθμός & ταυτόχρονα υψηλή οξύτητα ) δίνει ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται το οινοποιείο μας στην Σαντορίνη σε ένα εξαιρετικό πέτρινο κτίριο του προηγούμενου αιώνα, αρχικά τοματάδικο έως το 1970.
Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.
Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήσαμε και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγουμε ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο.
26
26
2018
Decanter
93/100
2017
Wine & Spirits
94/100
2017
Decanter
97/100
Platinum
2016
Wine & Spirits
94/100
2015
Wine Advocate
91/100
2015
Wine & Spirits
91/100
2014
Japan Wine Challenge
Trophy for the Best Old World White Wine
2014
Wine & Spirits
94/100
Top 100 Wines in the World
2014
Wine Advocate
90/100
2014
Decanter
Gold
2013
Decanter
Regional Trophy
2013
Decanter
Gold
2013
Wine & Spirits
90/100
2013
Wine & Spectator
90/100
2012
Decanter
Regional Trophy
2012
Decanter
Gold
2012
Wine Advocate
89/100 points
2011
Decanter
Regional Trophy
2011
Wine & Spirits
93/100
2011
Wine Advocate
89/100
2010
Decanter
Gold
2010
Wine Advocate
89/100
2009
Wine & Spirits
93/100
2008
Wine & Spirits
94/100
2008
Wine Advocate
89/100
2008
Decanter
Gold
#WinePairing
Λευκό ή κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ζυμαρικά, επιδόρπια, φρούτα, γλυκίσματα και σοκολάτα όταν συνδυαστούν με το κατάλληλο κρασί μπορούν να σας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία.