ΠΟΠ Σαντορίνη
Ο Θαλασσίτης είναι η αυθεντική έκφραση της ζώνης ΠΟΠ Σαντορίνη, ένα κρασί που αποτυπώνει με ακρίβεια την ταυτότητα της ποικιλίας Ασύρτικο μέσα από το σπάνιο ηφαιστειακό terroir του νησιού.
Για την παραγωγή του, επιλέγουμε αποκλειστικά σταφύλια Ασύρτικου από παλαιούς, αυτόρριζους αμπελώνες ηλικίας περίπου 80 ετών, στις ιστορικές περιοχές της Επισκοπής, του Ακρωτηρίου και του Πύργου. Οι αμπελώνες αυτοί, με εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση (σπανίως πάνω από 350 κιλά/στρέμμα), δίνουν συμπυκνωμένο καρπό και μοναδική έκφραση της ποικιλίας.
Η οινοποίηση πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με στόχο την καθαρότητα και την αυστηρότητα του στυλ, αφήνοντας το Ασύρτικο και το ηφαιστειακό terroir της Σαντορίνης να μιλήσουν από μόνα τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με κοφτερή οξύτητα, στιβαρή δομή, χαρακτηριστική ορυκτότητα, αλλά και αλατότητα, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής.
Αυτό το στυλ, που θεωρείται πλέον το «κλασικό» προφίλ του Ασύρτικου της ΠΟΠ Σαντορίνης, έχει καθορίσει διεθνώς την τυπικότητα της ποικιλίας και της ζώνης.
Ο Θαλασσίτης έχει εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης, τουλάχιστον 2-3 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων η υψηλή οξύτητα μαλακώνει, η ορυκτότητα ενισχύεται, και αναπτύσσονται πολύπλοκα, ώριμα αρώματα.
Σερβίρετέ τον κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, δίπλα σε πιάτα με αλμυρό, ξινό ή λιπαρό χαρακτήρα και ήπια αρωματικότητα. Συνιστάται μετάγγιση (decanting) σε φαρδιά καράφα για περίπου 30 λεπτά πριν την κατανάλωση
O ΘAΛAΣΣITHΣ παράγεται από την παραδοσιακή λευκή ποικιλία της Σαντορίνης, το Ασύρτικο.
Για το ΘAΛAΣΣITH επιλέγουμε αποκλειστικά Ασύρτικο από τους αυτόριζους αμπελώνες της Επισκοπής, του Ακρωτηρίου και του Πύργου, ηλικίας 80 ετών περίπου, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση, που σπάνια ξεπερνά τα 350 κιλά ανά στρέμμα.
Το έδαφος και η ποικιλία σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη οινοποίηση, δίνουν ένα κρασί με έντονη προσωπικότητα, γευστική διάρκεια και νεύρο.
O ΘAΛAΣΣITHΣ αναδεικνύεται καλύτερα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος και προτιμά γεύσεις μέτριας αρωματικής έντασης, όπου κυριαρχούν το αλμυρό, το ξινό ή το λιπαρό. Περάστε τον σε μία φαρδιά καράφα (decanting) περίπου μισή ώρα πριν τον απολαύσετε.
Αν δοκιμάσετε να παλαιώσετε τον ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ, για 2 με 3 χρόνια, ,θα δείτε τη μεταλλικότητά του να υποχωρεί ενώ θα εμφανίζονται έντονα αρώματα φρούτων και μελιού.
Πορώδες χώμα που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Οργανική ουσία δεν υπάρχει καθόλου στο έδαφος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει η ριζόβια γενιά της Φυλλοξήρας οπότε ο αμπελώνας να είναι αυτόριζος. Η απουσία του νερού είναι χαρακτηριστική. Η διαθέσιμη υγρασία συγκρατείται και διοχετεύεται στα φυτά μέσω του πορώδους εδάφους.
Τυπικό Αιγαιοπελαγίτικο. Ήπιος χειμώνας, σχετικά δροσερό καλοκαίρι. Το ύψος των χειμερινών βροχοπτώσεων, η εμφάνιση ή όχι κάποιων ημερών με καύσωνα την περίοδο από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου και τέλος η νυκτερινή ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούλιο & τον Αύγουστο αποτελούν τα καθοριστικά για την ποιότητα και ποσότητα στοιχεία.
Αυτόριζος αμπελώνας Ασύρτικου, ηλικίας 70 – 80 χρόνων, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση ( 320 – 380 kg ). O συνδυασμός αυτής της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης με το έδαφός και την ποικιλία (που ερμηνεύεται ως υψηλός αλκοολικός βαθμός & ταυτόχρονα υψηλή οξύτητα ) δίνει ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται το οινοποιείο μας στην Σαντορίνη σε ένα εξαιρετικό πέτρινο κτίριο του προηγούμενου αιώνα, αρχικά τοματάδικο έως το 1970.
Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.
Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήσαμε και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγουμε ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο.
2018
DECANTER WORLD
WINE AWARDS
89 points
Bronze medal
2016
DECANTER WORLD
WINE AWARDS
90 points
Silver medal
2015
WINE ADVOCATE
94/100
2015
DECANTER WORLD
WINE AWARDS
91/100
2014
WINE & SPIRITS
92/100
2014
WINE ADVOCATE
91/100
2013
WINE ENTHOUSIAST
88/100 points
2013
DECANTER WORLD
WINE AWARDS
89 points
Gold medal
2013
WINE & SPIRITS
93/100
2013
WINE ADVOCATE
92/100
2012
DECANTER WORLD
WINE AWARDS
Gold medal
2012
WINE ADVOCATE
92/100
2011
DECANTER WORLD
WINE AWARDS
Gold medal
2011
WINE ADVOCATE
93/100
2011
WINE & SPIRITS
90/100
2011
WINE & SPIRITS
Year’s Best
2011
WINE ENTHOUSIAST
91/100 points
2010
WINE ADVOCATE
91/100
2009
WINE & SPIRITS
92/100
2008
DECANTER WORLD
WINE AWARDS
Silver medal
2008
WINE ADVOCATE
90/100
2007
WINE ADVOCATE
90/100
2006
DECANTER WORLD
WINE AWARDS
Regional trophy
2006
WINE SPECTATOR
90/100
2006
WINE & SPIRITS
92/100
#WinePairing
Λευκό ή κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ζυμαρικά, επιδόρπια, φρούτα, γλυκίσματα και σοκολάτα όταν συνδυαστούν με το κατάλληλο κρασί μπορούν να σας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία.