ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΗ
ΕΝΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΘΕΣΗ
ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟ
Το οινοποιείο μας ιδρύθηκε το 1997 στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα μας, στο Κούτσι Νεμέας, σε υψόμετρο 550 μέτρων. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της τοποθεσίας· ακολούθησε φυσικά την προηγούμενη επιλογή του αμπελώνα, με γνώμονα την πίστη μας στις δυνατότητες αυτής της μοναδικής οινοπαραγωγικής περιοχής.
Το Κούτσι, μια από τις πιο ποιοτικές υποζώνες της ΠΟΠ Νεμέα, ξεχωρίζει για τα φτωχά, ασβεστολιθικά του εδάφη, την ημιορεινή του μορφολογία και τις έντονες κλίσεις. Εδώ, οι στρεμματικές αποδόσεις είναι φυσικά περιορισμένες, ενώ οι πιο δροσερές θερμοκρασίες και η ιδανική ηλιοφάνεια συμβάλλουν στην αργή, σταδιακή ωρίμανση των σταφυλιών. Το αποτέλεσμα είναι ένα Αγιωργίτικο με εξαιρετική δομή, ένταση και δυνατότητα παλαίωσης – διαφορετικό από κάθε άλλο της ζώνης.
Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο τοπίο, εγκαταστήσαμε και το οινοποιείο μας: ένα σύγχρονο, λειτουργικό κτίριο, εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον και προικισμένο με πανοραμική θέα προς τον κάμπο της Νεμέας και την κοιλάδα του Ασωπού ποταμού, 250 μέτρα χαμηλότερα.
Με συνολική δυναμικότητα 3.060 εκατόλιτρων και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, το οινοποιείο μας προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για κάθετη παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Τα πρότυπα ποιότητας ISO 22000 που εφαρμόζονται, η συνεχής τεχνική υποστήριξη και ο ποιοτικός έλεγχος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, διασφαλίζουν την απόλυτη φροντίδα από το αμπέλι ως τη φιάλη.
Επικεφαλής της οινολογικής ομάδας είναι ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μαζί με ένα έμπειρο επιτελείο οινολόγων και γεωπόνων που αφιερώνονται καθημερινά στην ανάδειξη του δυναμικού του Αγιωργίτικου και άλλων ποικιλιών της Πελοποννήσου
Το οινοποιείο μας είναι επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κατόπιν συνεννόησης, προσφέροντας μια αυθεντική εμπειρία στο οινικό τοπίο της Νεμέας.
Η Νεμέα αποτελεί τη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), και μία από τις ιστορικότερες περιοχές παραγωγής οίνου της χώρας. Η ζώνη Π.Ο.Π. Νεμέα εκτείνεται σε ένα εντυπωσιακά ποικιλόμορφο τοπίο, με αμπελώνες να απλώνονται από τα 250 έως τα 850 μέτρα υψόμετρο. Αυτή η υψομετρική διαφοροποίηση δημιουργεί μοναδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, που συμβάλλουν στην πολυπλοκότητα και την αυθεντικότητα των κρασιών της περιοχής.
Οι πλαγιές των βουνών με τα ασβεστολιθικά εδάφη, καθώς και οι πρόποδες με τα φτωχά, πετρώδη εδάφη, θεωρούνται ιδανικές τοποθεσίες για την καλλιέργεια του Αγιωργίτικου – της ποικιλίας-ορόσημο της Νεμέας. Από αυτές τις περιοχές προέρχονται κρασιά με έντονο χαρακτήρα, πλούσια δομή και μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.
Η παράδοση της αμπελουργίας στην περιοχή χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο κάμπος της σημερινής Νεμέας ήταν γνωστός στην αρχαιότητα ως «Φλιάσιον πεδίον». Η σημασία της περιοχής αναγνωρίστηκε και επίσημα το 1971, όταν θεσπίστηκε ως ζώνη Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας, που σήμερα υπάγεται στη σύγχρονη κατηγορία Π.Ο.Π.
Η ζώνη Π.Ο.Π. Νεμέα περιλαμβάνει σημαντικές αμπελουργικές κοινότητες όπως οι Αρχαίες Κλεωνές, η Αρχαία Νεμέα, το Κούτσι, ο Ασπρόκαμπος, το Ψάρι, το Λεόντιο, το Μαλανδρένι, το Κεφαλάρι και άλλες περιοχές της κεντρικής κοιλάδας. Κάθε μία συμβάλλει με τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα στο μωσαϊκό των κρασιών της Νεμέας.
Η Π.Ο.Π. Νεμέα δεν είναι απλώς μια γεωγραφική ένδειξη. Είναι ένα ζωντανό terroir, ένα σύστημα αξιών και τεχνογνωσίας που περνά από γενιά σε γενιά και αναδεικνύει το Αγιωργίτικο ως μία από τις σημαντικότερες ερυθρές ποικιλίες της Μεσογείου.
Αργιλοπηλώδες πλούσιο σε ανθρακικό ασβέστιο με σχετικά ουδέτερο ph. Μικρή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, όπως τα περισσότερα ασβεστολιθικά εδάφη της Ελλάδας. Στις πλαγιές των λόφων όπου βρίσκονται οι περισσότεροι αμπελώνες, τα εδάφη στραγγίζουν αρκετά καλά, αλλά είναι εκτεθειμένα στην διάβρωση.
Σχετικά κρύοι και υγροί χειμώνες με χαμηλές θερμοκρασίες που σπάνια πέφτουν κάτω από τους ΟoC και χωρίς υγρασία λόγω του υψομέτρου και του ελαφρού αέρα που πάντα κινείται κατά το ύψος των βουνοπλαγιών. Ζεστά καλοκαίρια, χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες με λίγες καταιγίδες τον Μάιο και Ιούνιο. Οι ζεστές μέρες και δροσερές νύχτες του Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με τις σχετικά ξηρές συνθήκες που επικρατούν, συνθέτουν ιδανικές συνθήκες για την καλή ωρίμανση των σταφυλιών.
Η Νεμέα είναι η μεγαλύτερη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ερυθρών κρασιών στην Ελλάδα, πατρίδα της ποικιλίας Αγιωργίτικο. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι οι μεσαίου μεγέθους ρώγες με σχετικά λεπτό φλοιό, το έντονο βαθύ χρώμα, η υψηλή φαινολική αλλά και σακχαρική ωριμότητα. Οι γεωπόνοι και οινολόγοι της GAIA Wines εργάζονται συστηματικά ερευνώντας τρόπους και πρακτικές που θα οδηγήσουν στην ταυτόχρονη ωρίμανση των φαινολών και των σακχάρων.



ΔΡΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ:
<<ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ>>
<<ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ>> (ΕΠΑνΕΚ)
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ)
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ)
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Χωροχρονικό Παρατηρητήριο Αξιολόγησης Αμπελουργικού και Οινικού Δυναμικού ΟΠΑΠ Νεμέας
ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: STOEV NEMEA
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ
Είναι γνωστό ότι το παραγόμενο οινικό δυναμικό του ΠΟΠ Νεμέας αν και διεθνώς και εθνικώς αναγνωρισμένο, έχει φτάσει σήμερα σε ένα μέγιστο ποιοτικής απόδοσης. Ο έντονος διεθνής ανταγωνισμός, ο οποίος αυξάνεται όλο και περισσότερο λόγω της ένταξης νέων χωρών/περιοχών στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών, καθώς και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, καθιστούν πλήρως αναγκαία την βελτίωση των προϊόντων της ζώνης. Είναι επίσης γνωστό ότι συνδυασμός των παραπάνω με τις απρόβλεπτες κλιματικές συνθήκες και η αλληλεπίδραση των τελευταίων με τις εδαφικές συνθήκες στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Αγιωργίτικου, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αναθεώρησης του ΠΟΠ Νεμέας βάσει του οινικού δυναμικού της κάθε υποζώνης.
Στόχος λοιπόν του έργου στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ στο οποίο συμμετείχε και η ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΒΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), είναι η ανάπτυξη ενός χωρικού παρατηρητηρίου αξιολόγησης του αμπελουργικού και οινικού δυναμικού ΠΟΠ Νεμέας και η διάκριση του ΠΟΠ Νεμέας σε χωρικές ενότητες (υποζώνες-terroir) στηριζόμενοι σε τεχνολογίες τηλεπισκόπισης και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών καθώς και σε σύγχρονες εργαστηριακές αναλυτικές μεθοδολογίες που θα συμβάλουν στην απόκτηση γνώσης για την επίδραση των αβιοτικών και βιοτικών παραγόντων στο Αγιωργίτικο. Συγκεκριμένα η ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΒΕΕ συμμετείχε στην πραγματοποίηση πειραματικών μικρο-οινοποιήσεων σε επιλεγμένους αγρούς καθώς και στην αξιολόγηση του αρωματικού και φαινολικού δυναμικού τόσο των σταφυλιών όσο και των οίνων του Αγιωργίτικου.
