ΝΥΧΤΕΡΙ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ
ΝΥΧΤΕΡΙ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ

ΠΟΠ Σαντορίνη

Η δική μας οπτική πάνω στο παραδοσιακό στυλ κρασιού της Σαντορίνης.

Πριν την έλευση των ανοξείδωτων δεξαμενών, το ξύλο ήταν το μοναδικό δοχείο οινοποίησης και παλαίωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Νυχτέρι δεν είναι απλώς ένα κρασί – είναι μια τελετουργία που προϋποθέτει την παρουσία του βαρελιού ως βασικού εργαλείου οινοποιίας.

Στη Γαία, προσεγγίζουμε το Νυχτέρι με σεβασμό στην παράδοση αλλά και με δημιουργική διάθεση. Ώριμα – και συχνά υπερώριμα – σταφύλια Ασύρτικου οινοποιούνται εξ ολοκλήρου σε βαρέλια διαφορετικών ειδών και χρήσεων. Η παραμονή για περίπου έξι μήνες σε αυτά τα βαρέλια δεν γίνεται τυχαία – περιμένουμε υπομονετικά τη στιγμή που το ξύλο «ακούγεται» όσο πρέπει: ποτέ κραυγαλέα, πάντα ισορροπημένα.

Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη πρακτική χρήσης παλαιών βαρελιών, που αφήνουν μόλις μια υποψία ξύλου, στο Νυχτέρι της Γαίας το βαρέλι είναι παρόν. Δίνει βάθος, πολυπλοκότητα και ταυτότητα. Το αποτέλεσμα θυμίζει κρασιά του Νέου Κόσμου: μια ενδιαφέρουσα συνάντηση παράδοσης και σύγχρονης προσέγγισης.

Η πατροπαράδοτη εκδοχή της Σαντορίνης, με ένα νεοκοσμίτικο τουίστ. Γεννήθηκε στην εσοδεία του 2019, όταν ο ΘΑΛΑΣΣΣΙΤΗΣ βαρέλι μετονομάστηκε σε ΝΥΧΤΕΡΙ της ΓΑΙΑΣ.

Μπορεί η σπιρτάδα και η ορυκτότητα του Ασύρτικου να κυριαρχεί, αλλά τα μικρά του αδερφάκια, Αηδάνι και Αθήρι, κάνουν κι αυτά αισθητή την μεστή και φρουτώδη παρουσία τους.

Ζύμωση και ωρίμανση σε βαρέλια διαφόρων ειδών, μεγεθών και χρήσεων. Το ξύλο είναι εκεί, με αισθητές τις νότες βανίλιας και ινδοκάρυδου αλλά εναρμονισμένο με τα ποικιλιακά αρώματα της Σαντορινιάς τριλογίας.

Όπως πάντα το κλασσικό νεύρο και η αιχμηρή οξύτητα του Ασύρτικου δεν κρύβονται, εδώ όμως έχουν συμμαχήσει με μια στρογγυλάδα, μια λιπαρότητα και έναν όγκο που κάνουν αυτό το κρασί γλυκόπιοτο.

1

Βραβεία – Αξιολογήσεις

1

Βραβεία – Αξιολογήσεις

#WinePairing

Λευκό ή κόκκινο κρέας, κοτόπουλο,  ψάρι, ζυμαρικά, επιδόρπια, φρούτα, γλυκίσματα και σοκολάτα όταν συνδυαστούν με το κατάλληλο κρασί μπορούν να σας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία.