AMMONITE
Σαντορίνη
Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε ένα συγκεκριμένο Σαντορινιό αμπελοτόπι και την έκφραση του στην οινοποίηση. Ο λόγος για το αμπέλι που είναι, εδώ, γνωστό ως «Θαλασσινά». ‘Ένα παλαιότατο κομμάτι που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του Μεγαλοχωρίου, το οποίο σταθερά εκφράζει τα πιο τυπικά χαρακτηριστικά του Ασύρτικου Σαντορίνης με εντυπωσιακή ένταση αλλά, ταυτόχρονα, και με φινέτσα.
Το «AMMONITE» είναι το κρασί που γεννήθηκε από αυτό το αμπέλι.
Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την ποικιλία και ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο αμπελοτόπι. Και όπως πάντα, η αλήθεια του κρασιού βρίσκεται πάντα στην ανοξείδωτη δεξαμενή. Ανοξείδωτη δεξαμενή, λοιπόν, με ένα πολύ μικρό ποσοστό του κρασιού να έχει περάσει από παλιό βαρέλι που έρχεται να συμπληρώσει διακριτικά και να μαλακώσει την εντυπωσιακή οξύτητα που εκφράζει αυτό το αμπέλι, ακόμα και για Σαντορινιά δεδομένα. Η οινοποίηση πραγματοποιείται με έναν πολύ λιτό τρόπο που επικεντρώνεται στην έκφραση των ποικιλιακών χαρακτηριστικών. Με αυτήν την τρομακτική οξύτητα και το παραδόξως ψηλό αλκοόλ, θα περίμενε κανείς μια ακόμη Σαντορίνη δυνατή, στιβαρή και πομπώδη. Ωστόσο, ο Αμμωνίτης μας μάλλον εκφράζεται καλύτερα από τις λέξεις ισορροπία και κομψότητα. Ταυτόχρονα στη μύτη κυριαρχεί η ορυκτότητα με πρωτοφανή ένταση, ποτέ όμως επισκιάζοντας την πολυπλοκότητα του κρασιού.
Ο Αμμωνίτης είναι απολίθωμα: μια «γέφυρα» μεταξύ της ξηράς και της θάλασσας. Είναι ένα concept που ενώνει τη Σαντορίνη και τη Νεμέα, για αυτό άλλωστε είναι και το λογότυπό της εταιρίας μας. Στην ετικέτα του «AMMONITE» αποτυπώνεται μια σειρά από νούμερα που είναι γνωστή ως η ακολουθία Fibonacci. Πρόκειται για τη γεωμετρική πρόοδο που ορίζει το σχήμα της σπείρας – του ίδιου του Αμμωνίτη, τη χρυσή τομή και, άρα, την τελειότητα στη φύση.
Η νέα δημιουργία της GAIA WINES, έρχεται να επανα-συστήσει τα χαρίσματα του Ασύρτικου αλλά και να αποκαλύψει την ικανότητα παλαίωσης του στον χρόνο. AMMONITE, ένα κρασί με μοναδική προέλευση αλλά και μοναδική διαδικασία ωρίμανσης, που χαρίζει στη διάσημη ποικιλία λευκού της Σαντορίνης τη συμπεριφορά ερυθρών οίνων.
Δημιουργημένος εξ’ ολοκλήρου από τον τρύγο ενός σπάνιου αιωνόβιου αμπελώνα του νησιού, συνδυάζει ιδανικά την τεχνογνωσία και την τόλμη της GAIA WINES. Έχοντας ωριμάσει πάνω από 15 μήνες με τις βιολογικές του λάσπες, με τακτική φροντίδα από τα έμπειρα χέρια των οινοποιών, και σε συνδυασμό με μικρή ποσότητα κρασιού που έχει μείνει για μήνες σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια, προσφέρει ένα συναρπαστικό προφίλ: Μεγάλη δομή, εντυπωσιακό γευστικό μήκος, πολυπλοκότητα, ένα Ασύρτικο που με τις κατάλληλες συνθήκες συντήρησης μπορεί να συνεχίζει να βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο.
Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από το έμβλημα της εταιρείας, τον αμμωνίτη, ένα απολίθωμα θαλάσσιου οργανισμού, και το ανάγλυφο εικαστικό στην ετικέτα, η μαθηματική ακολουθία Fibonacci, αποτυπώνει τη γεωμετρική του αρμονία.
Κρατώντας στα χέρια σας έναν “AMMONITE” έχετε την σπάνια ευκαιρία να απολαύσετε ένα λευκό κρασί που στέκεται ιδανικά δίπλα σε αναρίθμητα πιάτα, από οστρακοειδή, ψάρι, έως και κόκκινο κρέας και πλούσιες σάλτσες.
Πορώδες χώμα που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Οργανική ουσία & άργιλος δεν υπάρχει καθόλου στο έδαφος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει η ριζόβια γενιά της φυλλοξήρας. Κατά συνέπεια ο αμπελώνας είναι αυτόριζος. Η απουσία του νερού είναι χαρακτηριστική. Η διαθέσιμη υγρασία συγκρατείται και διοχετεύεται στα φυτά μέσω του πορώδους εδάφους.
Τυπικό Αιγαιοπελαγίτικο. Ήπιος χειμώνας, σχετικά δροσερό καλοκαίρι. Το ύψος των χειμερινών βροχοπτώσεων, η εμφάνιση ή όχι κάποιων ημερών με καύσωνα την περίοδο από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου και τέλος η νυκτερινή ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούλιο & τον Αύγουστο αποτελούν τα καθοριστικά για την ποιότητα και ποσότητα στοιχεία.
Υπεραιωνόβιος αυτόριζος αμπελώνας Ασύρτικου, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση ( 200 – 250 kg). O συνδυασμός αυτής της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης με το έδαφός και την ποικιλία, δίνει ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται το οινοποιείο μας στην Σαντορίνη σε ένα εξαιρετικό πέτρινο κτίριο του προηγούμενου αιώνα, αρχικά τοματάδικο έως το 1970.
Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.