
ΠΟΠ Σαντορίνη
Το Vinsanto αποτελεί την πιο εμβληματική παραδοσιακή γλυκιά έκφραση της ΠΟΠ Σαντορίνη, ένα κρασί με βαθιές ρίζες στην ιστορία του νησιού, φτιαγμένο από λιαστά σταφύλια λευκών ποικιλιών – με κυρίαρχη παρουσία το Ασύρτικο, την πιο αυστηρή και χαρακτηριστική ποικιλία της σαντορινιάς γης.
Η διαδικασία ξεκινά με την προσεκτική αποξήρανση των σταφυλιών, ώστε να αφυδατωθούν και να συμπυκνωθεί φυσικά ο χυμός τους. Ενώ η παράδοση θέλει τα σταφύλια να απλώνονται στον ήλιο για περίπου 14 ημέρες, στη GAIA WINES ακολουθούμε μια διαφορετική προσέγγιση: λιανίζουμε για λιγότερο από 10 ημέρες, και τα σταφύλια ξηραίνονται κυρίως στη σκιά, τοποθετημένα σε δίσκους που στοιβάζονται, ώστε να διατηρηθούν τα αρώματα και η φυσική οξύτητα του Ασύρτικου, αποφεύγοντας την καταστροφική επίδραση της υπερβολικής ηλιακής ακτινοβολίας.
Αυτή η προσεκτική μεταχείριση του Ασύρτικου από την ΠΟΠ Σαντορίνη είναι το κλειδί για ένα Vinsanto που ισορροπεί μοναδικά τη φυσική γλύκα με έντονη οξύτητα και φρεσκάδα.
Μετά την αποξήρανση, τα σταφύλια πιέζονται για να αποδώσουν τον εξαιρετικά συμπυκνωμένο και αρωματικό μούστο τους, ο οποίος ζυμώνεται αργά και φυσικά – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες. Το κρασί στη συνέχεια ωριμάζει για 10 χρόνια σε παλιά δρύινα βαρέλια, χωρίς καμία κατεργασία ή φιλτράρισμα πριν την εμφιάλωση.
Το αποτέλεσμα είναι ένα βαθύ και πολυδιάστατο Vinsanto ΠΟΠ Σαντορίνη, με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, καραμέλας, ψημένου καφέ και ξηρού σύκου. Η γλυκιά, πληθωρική γεύση ισορροπείται ιδανικά από τη ζωντανή οξύτητα του Ασύρτικου, προσφέροντας ένταση, νεύρο και ατελείωτη επίγευση.
Απολαύστε το δροσερό ή παγωμένο (στους 6°–8°C), συνοδεύοντας επιδόρπια με μαύρη σοκολάτα ή παλαιωμένα τυριά, ή φυλάξτε το για μελλοντική παλαίωση – το Vinsanto της Σαντορίνης είναι από τα ελάχιστα γλυκά κρασιά παγκοσμίως που εξελίσσονται υπέροχα με τον χρόνο.
Ένα τμήμα των σταφυλιών αφυδατώνεται με τον παραδοσιακό τρόπο κάτω από τον αυγουστιάτικο σαντορινιό ήλιο, κι ένα άλλο τμήμα αφυδατώνεται στην σκιά, προστατευμένο από την απευθείας ακτινοβολία του ήλιου, τεχνική που βοηθά στο να διατηρηθούν καλύτερα τα αρώματα της ποικιλίας.
Μετά από δέκα μέρες περίπου στον ήλιο, και αφού πλέον τα σταφύλια έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος από το νερό τους, πιέζονται μέχρι να αποδώσουν και την τελευταία σταγόνα του ιδιαίτερα συμπυκνωμένου και αρωματικού τους μούστου. Μια απόδοση που δεν ξεπερνά τα 80-100lt μούστου για κάθε στρέμμα αμπελώνα!
Στη συνέχεια, ο μούστος τοποθετείται σε παλιά δρύινα βαρέλια όπου πολύ αργά, ξεκινά η αλκοολική ζύμωση. Κάτω από την επίδραση των πολλών σακχάρων και της αλκοόλης, η ζύμωση θα σταματήσει από μόνη της, οδηγώντας έτσι στην γέννηση ενός φυσικά γλυκού οίνου. Στη συνέχεια ο χρόνος επιβραδύνεται…
Το VINSANTO της ΓΑΙΑΣ παλαιώνει στα βαρέλια που ζύμωσε για τουλάχιστον 10 έτη. Η εμφιάλωση πραγματοποιείται χωρίς την παραμικρή κατεργασία ή φιλτράρισμα, όταν το κρασί έχει διαμορφώσει τον πολύπλοκο αρωματικό του χαρακτήρα και αποκτήσει το βαθύ χρώμα μελιού.
Σύνθετα και έντονα αρώματα καραμελωμένων και καβουρντισμένων φρούτων, με κυρίαρχα τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα σύκα. Γλυκιά και ιδιαίτερα πολύπλοκη γεύση με εντυπωσιακή διάρκεια. Νότες καφέ, περγαμόντου και ξερού σύκου είναι οι πλέον διακριτές. Αν και πρόκειται για ένα πολύ γλυκό κρασί, το VINSANTO της ΓΑΙΑΣ καταφέρνει να ισορροπήσει με μια καλή οξύτητα που του δίνει νεύρο και ένταση.
Απολαύστε το πάντα κρύο, στους 6°-8°C, συνοδεύοντας ένα πλούσιο επιδόρπιο με βάση την μαύρη σοκολάτα. Ή απλά συνεχίστε να το παλαιώνετε.
Πορώδες χώμα που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Οργανική ουσία δεν υπάρχει καθόλου στο έδαφος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει η ριζόβια γενιά της Φυλλοξήρας οπότε ο αμπελώνας να είναι αυτόριζος. Η απουσία του νερού είναι χαρακτηριστική. Η διαθέσιμη υγρασία συγκρατείται και διοχετεύεται στα φυτά μέσω του πορώδους εδάφους.
Τυπικό Αιγαιοπελαγίτικο. Ήπιος χειμώνας, σχετικά δροσερό καλοκαίρι. Το ύψος των χειμερινών βροχοπτώσεων, η εμφάνιση ή όχι κάποιων ημερών με καύσωνα την περίοδο από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου και τέλος η νυκτερινή ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούλιο & τον Αύγουστο αποτελούν τα καθοριστικά για την ποιότητα και ποσότητα στοιχεία.
Αυτόριζος αμπελώνας Ασύρτικου, ηλικίας 70 – 80 χρόνων, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση ( 320 – 380 kg ). O συνδυασμός αυτής της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης με το έδαφός και την ποικιλία (που ερμηνεύεται ως υψηλός αλκοολικός βαθμός & ταυτόχρονα υψηλή οξύτητα ) δίνει ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται το οινοποιείο μας στην Σαντορίνη σε ένα εξαιρετικό πέτρινο κτίριο του προηγούμενου αιώνα, αρχικά τοματάδικο έως το 1970.
Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.
Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήσαμε και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγουμε ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο.
26
26
2018
Decanter
93/100
2017
Wine & Spirits
94/100
2017
Decanter
97/100
Platinum
2016
Wine & Spirits
94/100
2015
Wine Advocate
91/100
2015
Wine & Spirits
91/100
2014
Japan Wine Challenge
Trophy for the Best Old World White Wine
2014
Wine & Spirits
94/100
Top 100 Wines in the World
2014
Wine Advocate
90/100
2014
Decanter
Gold
2013
Decanter
Regional Trophy
2013
Decanter
Gold
2013
Wine & Spirits
90/100
2013
Wine & Spectator
90/100
2012
Decanter
Regional Trophy
2012
Decanter
Gold
2012
Wine Advocate
89/100 points
2011
Decanter
Regional Trophy
2011
Wine & Spirits
93/100
2011
Wine Advocate
89/100
2010
Decanter
Gold
2010
Wine Advocate
89/100
2009
Wine & Spirits
93/100
2008
Wine & Spirits
94/100
2008
Wine Advocate
89/100
2008
Decanter
Gold
#WinePairing
Λευκό ή κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ζυμαρικά, επιδόρπια, φρούτα, γλυκίσματα και σοκολάτα όταν συνδυαστούν με το κατάλληλο κρασί μπορούν να σας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία.