VINSANTO ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ

ΠΟΠ Σαντορίνη

Το Vinsanto αποτελεί την πιο εμβληματική παραδοσιακή γλυκιά έκφραση της ΠΟΠ Σαντορίνη, ένα κρασί με βαθιές ρίζες στην ιστορία του νησιού, φτιαγμένο από λιαστά σταφύλια λευκών ποικιλιών – με κυρίαρχη παρουσία το Ασύρτικο, την πιο αυστηρή και χαρακτηριστική ποικιλία της σαντορινιάς γης.

Η διαδικασία ξεκινά με την προσεκτική αποξήρανση των σταφυλιών, ώστε να αφυδατωθούν και να συμπυκνωθεί φυσικά ο χυμός τους. Ενώ η παράδοση θέλει τα σταφύλια να απλώνονται στον ήλιο για περίπου 14 ημέρες, στη GAIA WINES ακολουθούμε μια διαφορετική προσέγγιση: λιανίζουμε για λιγότερο από 10 ημέρες, και τα σταφύλια ξηραίνονται κυρίως στη σκιά, τοποθετημένα σε δίσκους που στοιβάζονται, ώστε να διατηρηθούν τα αρώματα και η φυσική οξύτητα του Ασύρτικου, αποφεύγοντας την καταστροφική επίδραση της υπερβολικής ηλιακής ακτινοβολίας.

Αυτή η προσεκτική μεταχείριση του Ασύρτικου από την ΠΟΠ Σαντορίνη είναι το κλειδί για ένα Vinsanto που ισορροπεί μοναδικά τη φυσική γλύκα με έντονη οξύτητα και φρεσκάδα.

Μετά την αποξήρανση, τα σταφύλια πιέζονται για να αποδώσουν τον εξαιρετικά συμπυκνωμένο και αρωματικό μούστο τους, ο οποίος ζυμώνεται αργά και φυσικά – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες. Το κρασί στη συνέχεια ωριμάζει για 10 χρόνια σε παλιά δρύινα βαρέλια, χωρίς καμία κατεργασία ή φιλτράρισμα πριν την εμφιάλωση.

Το αποτέλεσμα είναι ένα βαθύ και πολυδιάστατο Vinsanto ΠΟΠ Σαντορίνη, με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, καραμέλας, ψημένου καφέ και ξηρού σύκου. Η γλυκιά, πληθωρική γεύση ισορροπείται ιδανικά από τη ζωντανή οξύτητα του Ασύρτικου, προσφέροντας ένταση, νεύρο και ατελείωτη επίγευση.

Απολαύστε το δροσερό ή παγωμένο (στους 6°–8°C), συνοδεύοντας επιδόρπια με μαύρη σοκολάτα ή παλαιωμένα τυριά, ή φυλάξτε το για μελλοντική παλαίωση – το Vinsanto της Σαντορίνης είναι από τα ελάχιστα γλυκά κρασιά παγκοσμίως που εξελίσσονται υπέροχα με τον χρόνο.

Ένα τμήμα των σταφυλιών αφυδατώνεται με τον παραδοσιακό τρόπο κάτω από τον αυγουστιάτικο σαντορινιό ήλιο, κι ένα άλλο τμήμα αφυδατώνεται στην σκιά, προστατευμένο από την απευθείας ακτινοβολία του ήλιου, τεχνική που βοηθά στο να διατηρηθούν καλύτερα τα αρώματα της ποικιλίας.

Μετά από δέκα μέρες περίπου στον ήλιο, και αφού πλέον τα σταφύλια έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος από το νερό τους, πιέζονται μέχρι να αποδώσουν και την τελευταία σταγόνα του ιδιαίτερα συμπυκνωμένου και αρωματικού τους μούστου. Μια απόδοση που δεν ξεπερνά τα 80-100lt μούστου για κάθε στρέμμα αμπελώνα!

Στη συνέχεια, ο μούστος τοποθετείται σε παλιά δρύινα βαρέλια όπου πολύ αργά, ξεκινά η αλκοολική ζύμωση. Κάτω από την επίδραση των πολλών σακχάρων και της αλκοόλης, η ζύμωση θα σταματήσει από μόνη της, οδηγώντας έτσι στην γέννηση ενός φυσικά γλυκού οίνου. Στη συνέχεια ο χρόνος επιβραδύνεται…

Το VINSANTO της ΓΑΙΑΣ παλαιώνει στα βαρέλια που ζύμωσε για τουλάχιστον 10 έτη. Η εμφιάλωση πραγματοποιείται χωρίς την παραμικρή κατεργασία ή φιλτράρισμα, όταν το κρασί έχει διαμορφώσει τον πολύπλοκο αρωματικό του χαρακτήρα και αποκτήσει το βαθύ χρώμα μελιού.

Σύνθετα και έντονα αρώματα καραμελωμένων και καβουρντισμένων φρούτων, με κυρίαρχα τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα σύκα. Γλυκιά και ιδιαίτερα πολύπλοκη γεύση με εντυπωσιακή διάρκεια. Νότες καφέ, περγαμόντου και ξερού σύκου είναι οι πλέον διακριτές. Αν και πρόκειται για ένα πολύ γλυκό κρασί, το VINSANTO της ΓΑΙΑΣ καταφέρνει να ισορροπήσει με μια καλή οξύτητα που του δίνει νεύρο και ένταση.

Απολαύστε το πάντα κρύο, στους 6°-8°C, συνοδεύοντας ένα πλούσιο επιδόρπιο με βάση την μαύρη σοκολάτα. Ή απλά συνεχίστε να το παλαιώνετε.

26

Βραβεία – Αξιολογήσεις

26

Βραβεία – Αξιολογήσεις

#WinePairing

Λευκό ή κόκκινο κρέας, κοτόπουλο,  ψάρι, ζυμαρικά, επιδόρπια, φρούτα, γλυκίσματα και σοκολάτα όταν συνδυαστούν με το κατάλληλο κρασί μπορούν να σας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία.