ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ

ΠΟΠ Σαντορίνη

Ο Θαλασσίτης είναι η αυθεντική έκφραση της ζώνης ΠΟΠ Σαντορίνη, ένα κρασί που αποτυπώνει με ακρίβεια την ταυτότητα της ποικιλίας Ασύρτικο μέσα από το σπάνιο ηφαιστειακό terroir του νησιού.

Για την παραγωγή του, επιλέγουμε αποκλειστικά σταφύλια Ασύρτικου από παλαιούς, αυτόρριζους αμπελώνες ηλικίας περίπου 80 ετών, στις ιστορικές περιοχές της Επισκοπής, του Ακρωτηρίου και του Πύργου. Οι αμπελώνες αυτοί, με εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση (σπανίως πάνω από 350 κιλά/στρέμμα), δίνουν συμπυκνωμένο καρπό και μοναδική έκφραση της ποικιλίας.

Η οινοποίηση πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με στόχο την καθαρότητα και την αυστηρότητα του στυλ, αφήνοντας το Ασύρτικο και το ηφαιστειακό terroir της Σαντορίνης να μιλήσουν από μόνα τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με κοφτερή οξύτητα, στιβαρή δομή, χαρακτηριστική ορυκτότητα, αλλά και αλατότητα, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Αυτό το στυλ, που θεωρείται πλέον το «κλασικό» προφίλ του Ασύρτικου της ΠΟΠ Σαντορίνης, έχει καθορίσει διεθνώς την τυπικότητα της ποικιλίας και της ζώνης.

Ο Θαλασσίτης έχει εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης, τουλάχιστον 2-3 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων η υψηλή οξύτητα μαλακώνει, η ορυκτότητα ενισχύεται, και αναπτύσσονται πολύπλοκα, ώριμα αρώματα.

Σερβίρετέ τον κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, δίπλα σε πιάτα με αλμυρό, ξινό ή λιπαρό χαρακτήρα και ήπια αρωματικότητα. Συνιστάται μετάγγιση (decanting) σε φαρδιά καράφα για περίπου 30 λεπτά πριν την κατανάλωση

O ΘAΛAΣΣITHΣ παράγεται από την παραδοσιακή λευκή ποικιλία της Σαντορίνης, το Ασύρτικο.

Για το ΘAΛAΣΣITH επιλέγουμε αποκλειστικά Ασύρτικο από τους αυτόριζους αμπελώνες της Επισκοπής, του Ακρωτηρίου και του Πύργου, ηλικίας 80 ετών περίπου, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση, που σπάνια ξεπερνά τα 350 κιλά ανά στρέμμα.

Το έδαφος και η ποικιλία σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη οινοποίηση, δίνουν ένα κρασί  με έντονη προσωπικότητα, γευστική διάρκεια και νεύρο.

O ΘAΛAΣΣITHΣ αναδεικνύεται καλύτερα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος και προτιμά γεύσεις μέτριας αρωματικής έντασης, όπου κυριαρχούν το αλμυρό, το ξινό ή το λιπαρό. Περάστε τον σε μία φαρδιά καράφα (decanting) περίπου μισή ώρα πριν τον απολαύσετε.

Αν δοκιμάσετε να παλαιώσετε τον ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ, για 2 με 3 χρόνια, ,θα δείτε τη μεταλλικότητά του να υποχωρεί ενώ θα εμφανίζονται έντονα αρώματα φρούτων και μελιού.

25
Βραβεία – Αξιολογήσεις
25
Βραβεία – Αξιολογήσεις

#WinePairing

Λευκό ή κόκκινο κρέας, κοτόπουλο,  ψάρι, ζυμαρικά, επιδόρπια, φρούτα, γλυκίσματα και σοκολάτα όταν συνδυαστούν με το κατάλληλο κρασί μπορούν να σας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία.