BΥΘΙΣΜΕΝΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ
Ο BΥΘΙΣΜΕΝΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ είναι το δημιούργημα της τολμηρής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2009 η Gaia Wines, με στόχο τη διερεύνηση των ορίων και των δυνατοτήτων της ποικιλία του Ασύρτικου να παλαιώνεται σε υποθαλάσσιο βάθος 25 μέτρων για 4 χρόνια, χωρίς την εμπλοκή οξυγόνου. Μια καινοτομική διαδικασία, που πραγματοποιούν μόλις 10 οινοποιεία στον κόσμο.
Το αποτέλεσμα είναι η μετουσίωση μιας ποικιλίας με παγκόσμια αναγνώριση σε ένα μοναδικό παλαιωμένο κρασί με ώριμη και μεστή γεύση. Λαμπερό, νεανικό χρώμα, δροσερά αρώματα, και σε σχέση με τον Θαλασσίτη της «στεριάς», πιο στρογγυλός, χωρίς κανένα ίχνος οξείδωσης.
Κάθε σοδειά του BΥΘΙΣΜΕΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και κάθε μία από αυτές αποτελεί την ιδανική πρόσκληση για μια ξεχωριστή οινική εμπειρία.
Ο BΥΘΙΣΜΕΝΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ είναι το δημιούργημα της τολμηρής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2009 η Gaia Wines, με στόχο τη διερεύνηση των ορίων και των δυνατοτήτων της ποικιλία του Ασύρτικου να παλαιώνεται σε υποθαλάσσιο βάθος 25 μέτρων για 4 χρόνια, χωρίς την εμπλοκή οξυγόνου. Μια καινοτομική διαδικασία, που πραγματοποιούν μόλις 10 οινοποιεία στον κόσμο.
Το αποτέλεσμα είναι η μετουσίωση μιας ποικιλίας με παγκόσμια αναγνώριση σε ένα μοναδικό παλαιωμένο κρασί με ώριμη και μεστή γεύση. Λαμπερό, νεανικό χρώμα, δροσερά αρώματα, και σε σχέση με τον Θαλασσίτη της «στεριάς», πιο στρογγυλός, χωρίς κανένα ίχνος οξείδωσης.
Κάθε σοδειά του BΥΘΙΣΜΕΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και κάθε μία από αυτές αποτελεί την ιδανική πρόσκληση για μια ξεχωριστή οινική εμπειρία.
Πορώδες χώμα που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Οργανική ουσία δεν υπάρχει καθόλου στο έδαφος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει η ριζόβια γενιά της Φυλλοξήρας οπότε ο αμπελώνας να είναι αυτόριζος. Η απουσία του νερού είναι χαρακτηριστική. Η διαθέσιμη υγρασία συγκρατείται και διοχετεύεται στα φυτά μέσω του πορώδους εδάφους.
Τυπικό Αιγαιοπελαγίτικο. Ήπιος χειμώνας, σχετικά δροσερό καλοκαίρι. Το ύψος των χειμερινών βροχοπτώσεων, η εμφάνιση ή όχι κάποιων ημερών με καύσωνα την περίοδο από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου και τέλος η νυκτερινή ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούλιο & τον Αύγουστο αποτελούν τα καθοριστικά για την ποιότητα και ποσότητα στοιχεία.
Αυτόριζος αμπελώνας Ασύρτικου, ηλικίας 70 – 80 χρόνων, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση ( 320 – 380 kg ). O συνδυασμός αυτής της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης με το έδαφός και την ποικιλία (που ερμηνεύεται ως υψηλός αλκοολικός βαθμός & ταυτόχρονα υψηλή οξύτητα ) δίνει ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται το οινοποιείο μας στην Σαντορίνη σε ένα εξαιρετικό πέτρινο κτίριο του προηγούμενου αιώνα, αρχικά τοματάδικο έως το 1970.
Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.
Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήσαμε και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγουμε ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο.
26
26
2018
Decanter
93/100
2017
Wine & Spirits
94/100
2017
Decanter
97/100
Platinum
2016
Wine & Spirits
94/100
2015
Wine Advocate
91/100
2015
Wine & Spirits
91/100
2014
Japan Wine Challenge
Trophy for the Best Old World White Wine
2014
Wine & Spirits
94/100
Top 100 Wines in the World
2014
Wine Advocate
90/100
2014
Decanter
Gold
2013
Decanter
Regional Trophy
2013
Decanter
Gold
2013
Wine & Spirits
90/100
2013
Wine & Spectator
90/100
2012
Decanter
Regional Trophy
2012
Decanter
Gold
2012
Wine Advocate
89/100 points
2011
Decanter
Regional Trophy
2011
Wine & Spirits
93/100
2011
Wine Advocate
89/100
2010
Decanter
Gold
2010
Wine Advocate
89/100
2009
Wine & Spirits
93/100
2008
Wine & Spirits
94/100
2008
Wine Advocate
89/100
2008
Decanter
Gold
#WinePairing
Λευκό ή κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ζυμαρικά, επιδόρπια, φρούτα, γλυκίσματα και σοκολάτα όταν συνδυαστούν με το κατάλληλο κρασί μπορούν να σας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία.