ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ της ΓΑΙΑΣ WILD FERMENT

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ της ΓΑΙΑΣ WILD FERMENT

Η Γαία έχοντας στο αίμα της την συνεχή αναζήτηση παρουσιάζει το Μοσχοφίλερο της Γαίας Wild Ferment. Μέσα από τον τρόπο οινοποίησης του Wild Ferment, κάθε χρόνο θα ανακαλύπτουμε και μία νέα διάσταση αυτής της πολυπρόσωπης ποικιλίας καθώς και την ευκαιρία για ένα ιδιαίτερο κρασί που θα εκφράζει περισσότερο το αποτύπωμα της περιοχής του.

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις άγριας ζύμωσης Μοσχοφίλερου.  Το Μοσχοφίλερο της ΓΑΙΑΣ Wild Ferment του 2018 έχει απαλό χρώμα με ελαφρά ροζέ απόχρωση, που προέρχεται από την επαφή του μούστου με τους φλοιούς του σταφυλιού πριν τη ζύμωση. Τα έντονα αρώματα από τριαντάφυλλο, γιασεμί και γλυκολέμονο δένουν αρμονικά με τα αρώματα βουτύρου που αναδύονται από τα βαρέλια και την ανάδευση των οινολασπών κατά την οινοποίηση.  Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι και η οξύτητα του. Ένα μεσαίας επίγευσης κρασί με νεύρο ένταση και πολυπλοκότητα.

Συνοδεύει πιάτα μεσογειακής κουζίνας, όξινα πιάτα και εδέσματα μέσης έως υψηλής γευστικής έντασης (λαδερά, πιάτα θαλασσινών, ψητά ή τηγανιτά ψάρια, λευκά κρέατα). Πίνεται πολύ ευχάριστα και μόνο του ως Aperitif.  Απολαύστε το στους 12oC.

ΕΔΑΦΟΣ

Πορώδες χώμα που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά φτωχό  σε θρεπτικά συστατικά.  Οργανική ουσία δεν υπάρχει καθόλου στο έδαφος  με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει η ριζόβια γενιά της Φυλλοξήρας οπότε ο αμπελώνας να είναι αυτόριζος. Η απουσία του νερού είναι χαρακτηριστική. Η διαθέσιμη υγρασία συγκρατείται και διοχετεύεται στα φυτά μέσω του πορώδους εδάφους

ΚΛΙΜΑ

Τυπικό Αιγαιοπελαγίτικο. Ήπιος χειμώνας, σχετικά δροσερό καλοκαίρι. Το ύψος των χειμερινών βροχοπτώσεων, η εμφάνιση ή όχι κάποιων ημερών με καύσωνα την περίοδο από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου και  τέλος η νυκτερινή ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούλιο & Αύγουστο αποτελούν τα καθοριστικά για την ποιότητα και ποσότητα στοιχεία.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αυτόριζος αμπελώνας Ασύρτικου, ηλικίας 70 – 80 χρόνων, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση ( 320 – 380 kg ).  O συνδυασμός αυτής της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης με το έδαφός και την ποικιλία (που ερμηνεύεται ως υψηλός αλκοολικός βαθμός & ταυτόχρονα υψηλή οξύτητα ) δίνει ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Στην ανατολική πλευρά του νησιού, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται το οινοποιείο μας στην Σαντορίνη σε ένα εξαιρετικό πέτρινο κτίριο του προηγούμενου αιώνα, αρχικά τοματάδικο έως το 1970.

Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.

Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήσαμε και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγουμε ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο.