
ΠΟΠ Σαντορίνη
Το ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ Wild Ferment αποτελεί μία τολμηρή, ανεπιτήδευτη και απολύτως ιδιοσυγκρασιακή έκφραση του Ασύρτικου από τη ζώνη ΠΟΠ Σαντορίνη. Μια ετικέτα που τολμά να αναδείξει τις ανεξερεύνητες πλευρές αυτής της πολυσχιδούς ποικιλίας, μέσα από ένα οινοποιητικό εγχείρημα με έντονο πειραματισμό και σεβασμό στην παράδοση.
Το σταφύλι προέρχεται κυρίως από την περιοχή του Ακρωτηρίου, μία από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές περιοχές του νησιού, όπου συναντά κανείς αυτόρριζα κλήματα ηλικίας άνω των 100 ετών. Πρόκειται για μία ζώνη που ωριμάζει νωρίς και δίνει σταφύλια υψηλής συγκέντρωσης και έντασης.
Η οινοποίηση ξεκινά με προζυμωτική εκχύλιση στους 10°C για 12 ώρες, με στόχο την ενίσχυση του αρωματικού προφίλ. Ο απολασπωμένος μούστος κατευθύνεται σε τέσσερα διαφορετικά μέσα ζύμωσης: ανοξείδωτες δεξαμενές, δρύινα βαρέλια (γαλλικής και αμερικανικής προέλευσης), βαρέλια γαλλικής ακακίας, και πήλινες σφαίρες.
Η αλκοολική ζύμωση ξεκινά αυθόρμητα, με γηγενείς ζύμες ΠΟΠ Σαντορίνης, χωρίς την προσθήκη εμπορικών στελεχών. Σε αυτό το στάδιο, η σύγχρονη οινολογία δίνει τη θέση της στις παραδοσιακές μεθόδους, επιτρέποντας στις φυσικές ζύμες να καθορίσουν – σε κάθε ξεχωριστό δοχείο – την εξέλιξη και τελικά την πολυπλοκότητα του κρασιού. Η ζύμωση ολοκληρώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ η ωρίμανση γίνεται χωριστά σε κάθε μέσο, πριν δημιουργηθεί το τελικό χαρμάνι.
Αυτός ο τρόπος οινοποίησης μπορεί να θεωρηθεί οινολογικό ρίσκο, αλλά ακριβώς μέσα από αυτή την ελευθερία και τη φυσικότητα αναδεικνύεται μια πιο “άγρια”, ανεξερεύνητη διάσταση του Ασύρτικου της Σαντορίνης.
Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί που εκφράζει με αυθεντικότητα τη βαθιά ορυκτότητα, την αλατότητα, τη δομή και τη ζωηρή οξύτητα της ΠΟΠ Σαντορίνης, ενισχυμένα με έναν μοναδικό αρωματικό και γευστικό πλούτο, προϊόν της φυσικής ζύμωσης και της πολυμορφίας των μέσων οινοποίησης.
Όπως όλα τα σπουδαία κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη, έτσι και το Ασύρτικο Wild Ferment εμφανίζει σπάνιο δυναμικό παλαίωσης, τουλάχιστον για 7-8 χρόνια, ενώ επωφελείται σημαντικά από μετάγγιση σε φαρδιά καράφα για περίπου μισή ώρα πριν την κατανάλωση – ένα χαρακτηριστικό ασυνήθιστο για λευκό κρασί, αλλά σύνηθες για τα μεγάλα Ασύρτικα του νησιού.
Το σταφύλι προέρχεται αποκλειστικά από τον ορεινό αμπελώνα του Πύργου, και πρόκειται για το αρωματικότερο Ασύρτικο του νησιού. Προσεκτικά διαλεγμένο, για την ωριμότητα και την ποιότητά του, αφού περάσει από μία δωδεκάωρη φάση προζυμωτικής εκχύλισης στους 10οC, απολασπώνεται και οδηγείται σε μικρές ψυχόμενες ΙΝΟΧ δεξαμενές των 1.000lt. και σε καινούργια βαρέλια γαλλικής και αμερικανικής δρυός και γαλλικής ακακίας των 225lt. Εκεί, αφήνουμε τη θερμοκρασία να ανέβει χωρίς καμία παρέμβαση από μέρους μας. Είναι το σημείο όπου η σύγχρονη τεχνογνωσία παραδίδει τη σκυτάλη στην παραδοσιακή οινοποίηση.
Η αλκοολική ζύμωση ξεκινάει και εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς. Τα στελέχη των ζυμομυκήτων που θα καταφέρουν να επικρατήσουν, είναι εκείνα που τελικά θα καθορίσουν το χαρακτήρα του κρασιού, σε κάθε δεξαμενή και βαρέλι. Με το πέρας της διαδικασίας, επιλέγουμε μόνο τις δεξαμενές και τα βαρέλια που θεωρούμε κατάλληλα.
Αυτή η αβεβαιότητα στην παραγωγή έχει και μία θετική πλευρά: Κάθε χρόνο ανακαλύπτουμε μια νέα διάσταση αυτής της πραγματικά πολυπρόσωπης ποικιλίας.
Μια ιδιαιτερότητα των περισσότερων Ασύρτικων από τη Σαντορίνη είναι ότι, ενώ πρόκειται για λευκά κρασιά, έχουν συμπεριφορά ερυθρών! Το ΑΣΥΡΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ Wild Ferment έχει 7-8 χρόνια δυναμικό παλαίωσης. Περάστε τον σε μία φαρδιά καράφα (decanting) περίπου μισή ώρα πριν τον απολαύσετε.
Πορώδες χώμα που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Οργανική ουσία δεν υπάρχει καθόλου στο έδαφος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει η ριζόβια γενιά της Φυλλοξήρας οπότε ο αμπελώνας να είναι αυτόριζος. Η απουσία του νερού είναι χαρακτηριστική. Η διαθέσιμη υγρασία συγκρατείται και διοχετεύεται στα φυτά μέσω του πορώδους εδάφους.
Τυπικό Αιγαιοπελαγίτικο. Ήπιος χειμώνας, σχετικά δροσερό καλοκαίρι. Το ύψος των χειμερινών βροχοπτώσεων, η εμφάνιση ή όχι κάποιων ημερών με καύσωνα την περίοδο από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου και τέλος η νυκτερινή ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούλιο & τον Αύγουστο αποτελούν τα καθοριστικά για την ποιότητα και ποσότητα στοιχεία.
Αυτόριζος αμπελώνας Ασύρτικου, ηλικίας 70 – 80 χρόνων, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση ( 320 – 380 kg ). O συνδυασμός αυτής της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης με το έδαφός και την ποικιλία (που ερμηνεύεται ως υψηλός αλκοολικός βαθμός & ταυτόχρονα υψηλή οξύτητα ) δίνει ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται το οινοποιείο μας στην Σαντορίνη σε ένα εξαιρετικό πέτρινο κτίριο του προηγούμενου αιώνα, αρχικά τοματάδικο έως το 1970.
Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.
Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήσαμε και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγουμε ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο.
26
26
2018
Decanter
93/100
2017
Wine & Spirits
94/100
2017
Decanter
97/100
Platinum
2016
Wine & Spirits
94/100
2015
Wine Advocate
91/100
2015
Wine & Spirits
91/100
2014
Japan Wine Challenge
Trophy for the Best Old World White Wine
2014
Wine & Spirits
94/100
Top 100 Wines in the World
2014
Wine Advocate
90/100
2014
Decanter
Gold
2013
Decanter
Regional Trophy
2013
Decanter
Gold
2013
Wine & Spirits
90/100
2013
Wine & Spectator
90/100
2012
Decanter
Regional Trophy
2012
Decanter
Gold
2012
Wine Advocate
89/100 points
2011
Decanter
Regional Trophy
2011
Wine & Spirits
93/100
2011
Wine Advocate
89/100
2010
Decanter
Gold
2010
Wine Advocate
89/100
2009
Wine & Spirits
93/100
2008
Wine & Spirits
94/100
2008
Wine Advocate
89/100
2008
Decanter
Gold
#WinePairing
Λευκό ή κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ζυμαρικά, επιδόρπια, φρούτα, γλυκίσματα και σοκολάτα όταν συνδυαστούν με το κατάλληλο κρασί μπορούν να σας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία.