ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ
ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ WILD FERMENT

ΠΟΠ Σαντορίνη

Το ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ Wild Ferment αποτελεί μία τολμηρή, ανεπιτήδευτη και απολύτως ιδιοσυγκρασιακή έκφραση του Ασύρτικου από τη ζώνη ΠΟΠ Σαντορίνη. Μια ετικέτα που τολμά να αναδείξει τις ανεξερεύνητες πλευρές αυτής της πολυσχιδούς ποικιλίας, μέσα από ένα οινοποιητικό εγχείρημα με έντονο πειραματισμό και σεβασμό στην παράδοση.

Το σταφύλι προέρχεται κυρίως από την περιοχή του Ακρωτηρίου, μία από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές περιοχές του νησιού, όπου συναντά κανείς αυτόρριζα κλήματα ηλικίας άνω των 100 ετών. Πρόκειται για μία ζώνη που ωριμάζει νωρίς και δίνει σταφύλια υψηλής συγκέντρωσης και έντασης.

Η οινοποίηση ξεκινά με προζυμωτική εκχύλιση στους 10°C για 12 ώρες, με στόχο την ενίσχυση του αρωματικού προφίλ. Ο απολασπωμένος μούστος κατευθύνεται σε τέσσερα διαφορετικά μέσα ζύμωσης: ανοξείδωτες δεξαμενές, δρύινα βαρέλια (γαλλικής και αμερικανικής προέλευσης), βαρέλια γαλλικής ακακίας, και πήλινες σφαίρες.

Η αλκοολική ζύμωση ξεκινά αυθόρμητα, με γηγενείς ζύμες ΠΟΠ Σαντορίνης, χωρίς την προσθήκη εμπορικών στελεχών. Σε αυτό το στάδιο, η σύγχρονη οινολογία δίνει τη θέση της στις παραδοσιακές μεθόδους, επιτρέποντας στις φυσικές ζύμες να καθορίσουν – σε κάθε ξεχωριστό δοχείο – την εξέλιξη και τελικά την πολυπλοκότητα του κρασιού. Η ζύμωση ολοκληρώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ η ωρίμανση γίνεται χωριστά σε κάθε μέσο, πριν δημιουργηθεί το τελικό χαρμάνι.

Αυτός ο τρόπος οινοποίησης μπορεί να θεωρηθεί οινολογικό ρίσκο, αλλά ακριβώς μέσα από αυτή την ελευθερία και τη φυσικότητα αναδεικνύεται μια πιο “άγρια”, ανεξερεύνητη διάσταση του Ασύρτικου της Σαντορίνης.

Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί που εκφράζει με αυθεντικότητα τη βαθιά ορυκτότητα, την αλατότητα, τη δομή και τη ζωηρή οξύτητα της ΠΟΠ Σαντορίνης, ενισχυμένα με έναν μοναδικό αρωματικό και γευστικό πλούτο, προϊόν της φυσικής ζύμωσης και της πολυμορφίας των μέσων οινοποίησης.

Όπως όλα τα σπουδαία κρασιά  ΠΟΠ Σαντορίνη, έτσι και το Ασύρτικο Wild Ferment εμφανίζει σπάνιο δυναμικό παλαίωσης, τουλάχιστον για 7-8 χρόνια, ενώ επωφελείται σημαντικά από μετάγγιση σε φαρδιά καράφα για περίπου μισή ώρα πριν την κατανάλωση – ένα χαρακτηριστικό ασυνήθιστο για λευκό κρασί, αλλά σύνηθες για τα μεγάλα Ασύρτικα του νησιού.

Το σταφύλι προέρχεται αποκλειστικά από τον ορεινό αμπελώνα του Πύργου, και πρόκειται για το αρωματικότερο Ασύρτικο του νησιού. Προσεκτικά διαλεγμένο, για την ωριμότητα και την ποιότητά του, αφού περάσει από μία δωδεκάωρη φάση προζυμωτικής εκχύλισης στους 10οC, απολασπώνεται και οδηγείται σε μικρές ψυχόμενες ΙΝΟΧ δεξαμενές των 1.000lt. και σε καινούργια βαρέλια γαλλικής και αμερικανικής δρυός και γαλλικής ακακίας των 225lt. Εκεί, αφήνουμε τη θερμοκρασία να ανέβει χωρίς καμία παρέμβαση από μέρους μας. Είναι το σημείο όπου η σύγχρονη τεχνογνωσία παραδίδει τη σκυτάλη στην παραδοσιακή οινοποίηση.

Η αλκοολική ζύμωση ξεκινάει και εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς. Τα στελέχη των ζυμομυκήτων που θα καταφέρουν να επικρατήσουν, είναι εκείνα που τελικά θα καθορίσουν το χαρακτήρα του κρασιού, σε κάθε δεξαμενή και βαρέλι. Με το πέρας της διαδικασίας, επιλέγουμε μόνο τις δεξαμενές και τα βαρέλια που θεωρούμε κατάλληλα.

Αυτή η αβεβαιότητα στην παραγωγή έχει και μία θετική πλευρά: Κάθε χρόνο ανακαλύπτουμε μια νέα διάσταση αυτής της πραγματικά πολυπρόσωπης ποικιλίας.

Μια ιδιαιτερότητα των περισσότερων Ασύρτικων από τη Σαντορίνη είναι ότι, ενώ πρόκειται για λευκά κρασιά, έχουν συμπεριφορά ερυθρών! Το ΑΣΥΡΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ Wild Ferment έχει 7-8 χρόνια δυναμικό παλαίωσης. Περάστε τον σε μία φαρδιά καράφα (decanting) περίπου μισή ώρα πριν τον απολαύσετε.

26

Βραβεία – Αξιολογήσεις

26

Βραβεία – Αξιολογήσεις

#WinePairing

Λευκό ή κόκκινο κρέας, κοτόπουλο,  ψάρι, ζυμαρικά, επιδόρπια, φρούτα, γλυκίσματα και σοκολάτα όταν συνδυαστούν με το κατάλληλο κρασί μπορούν να σας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία.