
ΠΟΠ Σαντορίνη
Ένα αυθεντικό “orange” κρασί, ή αν προτιμάτε, ένα «πορτοκαλί» Ασύρτικο, γεννημένο από σταφύλια και μνήμες ΠΟΠ Σαντορίνης. Εμπνευσμένο από τις ξεχασμένες πρακτικές μιας αρχαίας εποχής, τότε που το κρασί ήταν αποτέλεσμα διαίσθησης, φυσικής ροής και σοφίας που δεν μετριόταν σε μονάδες αλλά σε γενιές.
Το ΑΣΥΡΤΙΚΟ CLAY δεν είναι απλώς διαφορετικό – είναι μια οινική αφήγηση από τα βάθη του χρόνου. Προέρχεται από υπεραιωνόβιους, αυτόρριζους αμπελώνες της Σαντορίνης – ζωντανά μνημεία του τόπου – και οινοποιείται σε σύγχρονα πήλινα δοχεία, άμεσους απογόνους των αμφορέων της αρχαιότητας. Εδώ, η ζύμωση γίνεται αβίαστα, αποκλειστικά με αυτόχθονες ζύμες. Χωρίς παρεμβάσεις. Χωρίς φίλτρα. Μόνο το σταφύλι, ο πηλός και ο χρόνος.
Το χρώμα του; Σκούρο, βαθύ κεχριμπαρί – σαν το φως στο τέλος μιας ημέρας του τρύγου.
Στη μύτη, αρώματα αποξηραμένων φρούτων, βανίλιας και κερήθρας, σε ένα σύνολο που ακροβατεί ανάμεσα στο κρασί και το bourbon, φέρνοντας στη μνήμη την παλιά, αυθεντική έννοια του «κρασιού» όπως την εννοούσαν κάποτε στις Κυκλάδες.
Στο στόμα, αυθάδικο και ανεπιτήδευτο. Τανίνες παρούσες, οξύτητα ζωντανή, αλκοόλ τολμηρό. Ένα κρασί που δεν προσπαθεί να είναι ευχάριστο· είναι ειλικρινές, γεμάτο ένταση και χαρακτήρα. Ένα κρασί που δεν απευθύνεται σε όλους — μόνο σε εκείνους που τολμούν να ακολουθήσουν τη γεύση σε ανεξερεύνητα μονοπάτια.
Το ΑΣΥΡΤΙΚΟ CLAY είναι μια δημιουργία για γενναίους οινόφιλους. Για εκείνους που αναζητούν κάτι περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί: μια εμπειρία, μια ιστορία, μια πρόκληση.
Ένα μοναδικό “orange” ή πορτοκαλί αν προτιμάτε, κρασί από τη Σαντορίνη φτιαγμένο με τις ξεχασμένες πρακτικές του μακρινού παρελθόντος.
Οδηγός δημιουργίας η διαίσθηση, η αρχαία εμπειρία, η πίστη στη φύση και φυσικά η τεχνογνωσία.
Η διαφορά του ΑΣΥΡΤΙΚΟΥ CLAY εστιάζεται τόσο στην προέλευση του, υπεραιωνόβιοι αυτόριζοι αμπελώνες, όσο και στις διαδικασίες ζύμωσης και παλαίωσης. Για τον σκοπό αυτό επιλέγονται σύγχρονα πήλινα δοχεία, διάδοχοι των παραδοσιακών αμφορέων της αρχαιότητας, στα οποία η ποικιλία διαμορφώνει τον χαρακτήρα της αποκλειστικά και μόνο με αυτόχθονες ζύμες.
Σκούρο βαθύ κεχριμπαρί χρώμα, έντονα αρώματα αποξηραμένων φρούτων , βανίλιας, και κερήθρας. Ισορροπεί μεταξύ κρασιού και μπέρμπον, αυτό που οι γηραιότεροι εν ζωή Σαντορινιοί ακόμα εννοούν με τη λέξη «κρασί». Οριακά επικίνδυνο αλκοόλ, «αυθάδικο» στη γεύση αλλά και αρωματικό, πανταχού παρούσες τανίνες και οξύτητα γεμάτη νεότητα. Μια δημιουργία που απευθύνεται σε γενναίους οινόφιλους.
Πορώδες χώμα που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Οργανική ουσία δεν υπάρχει καθόλου στο έδαφος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει η ριζόβια γενιά της Φυλλοξήρας οπότε ο αμπελώνας να είναι αυτόριζος. Η απουσία του νερού είναι χαρακτηριστική. Η διαθέσιμη υγρασία συγκρατείται και διοχετεύεται στα φυτά μέσω του πορώδους εδάφους.
Τυπικό Αιγαιοπελαγίτικο. Ήπιος χειμώνας, σχετικά δροσερό καλοκαίρι. Το ύψος των χειμερινών βροχοπτώσεων, η εμφάνιση ή όχι κάποιων ημερών με καύσωνα την περίοδο από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου και τέλος η νυκτερινή ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούλιο & τον Αύγουστο αποτελούν τα καθοριστικά για την ποιότητα και ποσότητα στοιχεία.
Αυτόριζος αμπελώνας Ασύρτικου, ηλικίας 70 – 80 χρόνων, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση ( 320 – 380 kg ). O συνδυασμός αυτής της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης με το έδαφός και την ποικιλία (που ερμηνεύεται ως υψηλός αλκοολικός βαθμός & ταυτόχρονα υψηλή οξύτητα ) δίνει ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται το οινοποιείο μας στην Σαντορίνη σε ένα εξαιρετικό πέτρινο κτίριο του προηγούμενου αιώνα, αρχικά τοματάδικο έως το 1970.
Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.
Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήσαμε και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγουμε ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο.