Το Ασύρτικο της Γαίας “Wild Ferment” αποτελεί μια μάλλον εκκεντρική έκφραση της πολυδυναμικής αυτής ποικιλίας.
Το σταφύλι προέρχεται κυρίως από την περιοχή του Ακρωτηρίου, όπου βρίσκονται τα παλαιότερα αμπέλια του νησιού – ηλικίας άνω των 100 ετών – και που είναι από τις πρώτες περιοχές που φτάνουν σε ωρίμανση στο νησί.
Προσεκτικά διαλεγμένο, για την ωριμότητα και την ποιότητά του, το σταφύλι περνάει από μία δωδεκάωρη φάση προζυμωτικής εκχύλισης στους 10οC που ακολουθείται από την πίεση των σταφυλιών.
Ο μούστος απολασπώνεται και οδηγείται σε ψυχόμενες ΙΝΟΧ δεξαμενές, σε βαρέλια τριών διαφορετικών ξύλων (Γαλλική δρυς, Αμερικάνικη δρυς και Γαλλική ακακία) και σε πήλινες σφαίρες. Η εκκίνηση της αλκοολικής ζύμωσης γίνεται αυθόρμητα, αφήνοντας τις γηγενείς ζύμες να φέρουν εις πέρας την οινοποίηση, χωρίς τη χρήση επιλεγμένων εμπορικών στελεχών. Είναι το σημείο όπου η σύγχρονη τεχνογνωσία παραδίδει τη σκυτάλη στην παραδοσιακή οινοποίηση. Η ζύμωση εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς. Τα στελέχη των ζυμομυκήτων που θα καταφέρουν να επικρατήσουν, είναι εκείνα που τελικά θα καθορίσουν το χαρακτήρα του κρασιού, σε κάθε δεξαμενή και βαρέλι. Η ωρίμανση του κρασιού πραγματοποιείται σε κάθε μέσο ξεχωριστά για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο πριν να γίνει το τελικό χαρμάνι.
Η χρήση τόσο ποικίλων μέσων ζύμωσης και ωρίμανσης, όπως και η επιστράτευση των γηγενών ζυμών, έχουν ως στόχο την πολυπλοκότητα.
Αυτός ο τρόπος οινοποίησης αποτελεί ένα οινολογικό «ρίσκο», το οποίο, ωστόσο, να ανακαλύπτουμε μια νέα διάσταση της ποικιλίας του Ασύρτικου.
Μια ιδιαιτερότητα των κρασιών από Ασύρτικο Σαντορίνης είναι το γεγονός ότι φέρουν συμπεριφορές άτυπες για λευκά κρασιά! Αυτές είναι κυρίως το δυναμικό παλαίωσης, και η δυνατότητα ωφελιμότητας από μετάγγιση (decanting) πριν την κατανάλωσή τους. Στην περίπτωση του Wild Ferment το δυναμικό παλαίωσης θεωρείται στα 7-8 χρόνια, ενώ το decanting με μια φαρδιά καράφα για περίπου μισή ώρα αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τον πολύπλοκο αρωματικό του χαρακτήρα.
Το σταφύλι προέρχεται αποκλειστικά από τον ορεινό αμπελώνα του Πύργου, και πρόκειται για το αρωματικότερο Ασύρτικο του νησιού. Προσεκτικά διαλεγμένο, για την ωριμότητα και την ποιότητά του, αφού περάσει από μία δωδεκάωρη φάση προζυμωτικής εκχύλισης στους 10οC, απολασπώνεται και οδηγείται σε μικρές ψυχόμενες ΙΝΟΧ δεξαμενές των 1.000lt. και σε καινούργια βαρέλια γαλλικής και αμερικανικής δρυός και γαλλικής ακακίας των 225lt. Εκεί, αφήνουμε τη θερμοκρασία να ανέβει χωρίς καμία παρέμβαση από μέρους μας. Είναι το σημείο όπου η σύγχρονη τεχνογνωσία παραδίδει τη σκυτάλη στην παραδοσιακή οινοποίηση.
Η αλκοολική ζύμωση ξεκινάει και εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς. Τα στελέχη των ζυμομυκήτων που θα καταφέρουν να επικρατήσουν, είναι εκείνα που τελικά θα καθορίσουν το χαρακτήρα του κρασιού, σε κάθε δεξαμενή και βαρέλι. Με το πέρας της διαδικασίας, επιλέγουμε μόνο τις δεξαμενές και τα βαρέλια που θεωρούμε κατάλληλα.
Αυτή η αβεβαιότητα στην παραγωγή έχει και μία θετική πλευρά: Κάθε χρόνο ανακαλύπτουμε μια νέα διάσταση αυτής της πραγματικά πολυπρόσωπης ποικιλίας.
Μια ιδιαιτερότητα των περισσότερων Ασύρτικων από τη Σαντορίνη είναι ότι, ενώ πρόκειται για λευκά κρασιά, έχουν συμπεριφορά ερυθρών! Το ΑΣΥΡΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ Wild Ferment έχει 7-8 χρόνια δυναμικό παλαίωσης. Περάστε τον σε μία φαρδιά καράφα (decanting) περίπου μισή ώρα πριν τον απολαύσετε.
Πορώδες χώμα που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Οργανική ουσία δεν υπάρχει καθόλου στο έδαφος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει η ριζόβια γενιά της Φυλλοξήρας οπότε ο αμπελώνας να είναι αυτόριζος. Η απουσία του νερού είναι χαρακτηριστική. Η διαθέσιμη υγρασία συγκρατείται και διοχετεύεται στα φυτά μέσω του πορώδους εδάφους.
Τυπικό Αιγαιοπελαγίτικο. Ήπιος χειμώνας, σχετικά δροσερό καλοκαίρι. Το ύψος των χειμερινών βροχοπτώσεων, η εμφάνιση ή όχι κάποιων ημερών με καύσωνα την περίοδο από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου και τέλος η νυκτερινή ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούλιο & τον Αύγουστο αποτελούν τα καθοριστικά για την ποιότητα και ποσότητα στοιχεία.
Αυτόριζος αμπελώνας Ασύρτικου, ηλικίας 70 – 80 χρόνων, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση ( 320 – 380 kg ). O συνδυασμός αυτής της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης με το έδαφός και την ποικιλία (που ερμηνεύεται ως υψηλός αλκοολικός βαθμός & ταυτόχρονα υψηλή οξύτητα ) δίνει ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται το οινοποιείο μας στην Σαντορίνη σε ένα εξαιρετικό πέτρινο κτίριο του προηγούμενου αιώνα, αρχικά τοματάδικο έως το 1970.
Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.
Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήσαμε και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγουμε ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο.
26
26
2018
Decanter
93/100
2017
Wine & Spirits
94/100
2017
Decanter
97/100
Platinum
2016
Wine & Spirits
94/100
2015
Wine Advocate
91/100
2015
Wine & Spirits
91/100
2014
Japan Wine Challenge
Trophy for the Best Old World White Wine
2014
Wine & Spirits
94/100
Top 100 Wines in the World
2014
Wine Advocate
90/100
2014
Decanter
Gold
2013
Decanter
Regional Trophy
2013
Decanter
Gold
2013
Wine & Spirits
90/100
2013
Wine & Spectator
90/100
2012
Decanter
Regional Trophy
2012
Decanter
Gold
2012
Wine Advocate
89/100 points
2011
Decanter
Regional Trophy
2011
Wine & Spirits
93/100
2011
Wine Advocate
89/100
2010
Decanter
Gold
2010
Wine Advocate
89/100
2009
Wine & Spirits
93/100
2008
Wine & Spirits
94/100
2008
Wine Advocate
89/100
2008
Decanter
Gold
#WinePairing
Λευκό ή κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ζυμαρικά, επιδόρπια, φρούτα, γλυκίσματα και σοκολάτα όταν συνδυαστούν με το κατάλληλο κρασί μπορούν να σας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία.