ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ
ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ WILD FERMENT
Σαντορίνη

Το Ασύρτικο της Γαίας “Wild Ferment” αποτελεί μια μάλλον εκκεντρική έκφραση της πολυδυναμικής αυτής ποικιλίας.

Το σταφύλι προέρχεται κυρίως από την περιοχή του Ακρωτηρίου, όπου βρίσκονται τα παλαιότερα αμπέλια του νησιού – ηλικίας άνω των 100 ετών – και που είναι από τις πρώτες περιοχές που φτάνουν σε ωρίμανση στο νησί.

Προσεκτικά διαλεγμένο, για την ωριμότητα και την ποιότητά του, το σταφύλι περνάει από μία δωδεκάωρη φάση προζυμωτικής εκχύλισης στους 10οC που ακολουθείται από την πίεση των σταφυλιών.

Ο μούστος απολασπώνεται και οδηγείται σε ψυχόμενες ΙΝΟΧ δεξαμενές, σε βαρέλια τριών διαφορετικών ξύλων (Γαλλική δρυς, Αμερικάνικη δρυς και Γαλλική ακακία) και σε πήλινες σφαίρες. Η εκκίνηση της αλκοολικής ζύμωσης γίνεται αυθόρμητα, αφήνοντας τις γηγενείς ζύμες να φέρουν εις πέρας την οινοποίηση, χωρίς τη χρήση επιλεγμένων εμπορικών στελεχών. Είναι το σημείο όπου η σύγχρονη τεχνογνωσία παραδίδει τη σκυτάλη στην παραδοσιακή οινοποίηση. Η ζύμωση εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς. Τα στελέχη των ζυμομυκήτων που θα καταφέρουν να επικρατήσουν, είναι εκείνα που τελικά θα καθορίσουν το χαρακτήρα του κρασιού, σε κάθε δεξαμενή και βαρέλι. Η ωρίμανση του κρασιού πραγματοποιείται σε κάθε μέσο ξεχωριστά για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο πριν να γίνει το τελικό χαρμάνι.

Η χρήση τόσο ποικίλων μέσων ζύμωσης και ωρίμανσης, όπως και η επιστράτευση των γηγενών ζυμών, έχουν ως στόχο την πολυπλοκότητα.

Αυτός ο τρόπος οινοποίησης αποτελεί ένα οινολογικό «ρίσκο», το οποίο, ωστόσο, να ανακαλύπτουμε μια νέα διάσταση της ποικιλίας του Ασύρτικου.

Μια ιδιαιτερότητα των κρασιών από Ασύρτικο Σαντορίνης είναι το γεγονός ότι φέρουν συμπεριφορές άτυπες για λευκά κρασιά! Αυτές είναι κυρίως το δυναμικό παλαίωσης, και η δυνατότητα ωφελιμότητας από μετάγγιση (decanting) πριν την κατανάλωσή τους. Στην περίπτωση του Wild Ferment το δυναμικό παλαίωσης θεωρείται στα 7-8 χρόνια, ενώ το decanting με μια φαρδιά καράφα για περίπου μισή ώρα αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τον πολύπλοκο αρωματικό του χαρακτήρα.

Το σταφύλι προέρχεται αποκλειστικά από τον ορεινό αμπελώνα του Πύργου, και πρόκειται για το αρωματικότερο Ασύρτικο του νησιού. Προσεκτικά διαλεγμένο, για την ωριμότητα και την ποιότητά του, αφού περάσει από μία δωδεκάωρη φάση προζυμωτικής εκχύλισης στους 10οC, απολασπώνεται και οδηγείται σε μικρές ψυχόμενες ΙΝΟΧ δεξαμενές των 1.000lt. και σε καινούργια βαρέλια γαλλικής και αμερικανικής δρυός και γαλλικής ακακίας των 225lt. Εκεί, αφήνουμε τη θερμοκρασία να ανέβει χωρίς καμία παρέμβαση από μέρους μας. Είναι το σημείο όπου η σύγχρονη τεχνογνωσία παραδίδει τη σκυτάλη στην παραδοσιακή οινοποίηση.

Η αλκοολική ζύμωση ξεκινάει και εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς. Τα στελέχη των ζυμομυκήτων που θα καταφέρουν να επικρατήσουν, είναι εκείνα που τελικά θα καθορίσουν το χαρακτήρα του κρασιού, σε κάθε δεξαμενή και βαρέλι. Με το πέρας της διαδικασίας, επιλέγουμε μόνο τις δεξαμενές και τα βαρέλια που θεωρούμε κατάλληλα.

Αυτή η αβεβαιότητα στην παραγωγή έχει και μία θετική πλευρά: Κάθε χρόνο ανακαλύπτουμε μια νέα διάσταση αυτής της πραγματικά πολυπρόσωπης ποικιλίας.

Μια ιδιαιτερότητα των περισσότερων Ασύρτικων από τη Σαντορίνη είναι ότι, ενώ πρόκειται για λευκά κρασιά, έχουν συμπεριφορά ερυθρών! Το ΑΣΥΡΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ Wild Ferment έχει 7-8 χρόνια δυναμικό παλαίωσης. Περάστε τον σε μία φαρδιά καράφα (decanting) περίπου μισή ώρα πριν τον απολαύσετε.

26

Βραβεία – Αξιολογήσεις

26

Βραβεία – Αξιολογήσεις

#WinePairing

Λευκό ή κόκκινο κρέας, κοτόπουλο,  ψάρι, ζυμαρικά, επιδόρπια, φρούτα, γλυκίσματα και σοκολάτα όταν συνδυαστούν με το κατάλληλο κρασί μπορούν να σας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία.