ΠΡΟΑΙΩΝΙΑ ΓΗ
Το οινοποιείο στη Σαντορίνη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, πάνω στην παραλία, κοντά στο αεροδρόμιο και μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος. Στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό πετρόκτιστο κτίριο που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Η αρχική χρήση του δεν ήταν οινοποιείο, αλλά «τοματάδικο» που παρήγαγε λιαστή τομάτα και αρωματικό τοματοπελτέ. Κάπου κοντά στο 1970, το «τοματάδικο» λειτούργησε για τελευταία φορά.
Η αναπαλαίωση του σπάνιου αυτού βιομηχανικού κτιρίου μιας άλλης εποχής έχει για την GAIAWINES- που βλέπει την παράδοση όχι σαν κάτι μουσειακό αλλά με δυναμική και συνέχεια- ιδιαίτερη σημασία. Το κτίσμα αυτό, δείγμα της πρώιμης βιομηχανίας στη χώρας μας, βρήκε μία νέα χρήση που του επέτρεψε να διατηρηθεί ζωντανό.
Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, εξασφαλίζοντας τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.
Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήθηκε και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγεται ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο. Πολύ μικρές ποσότητες – μόλις 1.500lt – εμφιαλώνονται κάθε χρόνο ύστερα από 5 χρόνια παλαίωσης, μέσα σε δρύινα βαρέλια στο κελάρι του οξοποιείου.
Το οινοποιείο είναι καθημερινά ανοικτό στους οινόφιλους από τα μέσα Απριλίου έως και τον Οκτώβριο.
Η Σαντορίνη διαθέτει ένα πολύ ιδιαίτερο οικοσύστημα για την καλλιέργεια της αμπέλου.
Το ηφαιστειογενές, πορώδες έδαφος του νησιού, οι πολλές ώρες ηλιοφάνειας, η απουσία βροχοπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η θαλάσσια ομίχλη και οι δυνατοί άνεμοι τους καλοκαιρινούς μήνες, το παραδοσιακό σύστημα διαμόρφωσης των κλημάτων σε σχήμα «κουλούρας» και οι αυτόριζοι, χαμηλών αποδόσεων αμπελώνες της – ηλικίας 3.000 ετών συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία σπάνιων και μοναδικών λευκών κρασιών της γηγενούς ποικιλίας Ασύρτικο.
Πορώδες χώμα που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα, και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Οργανική ουσία δεν υπάρχει καθόλου στο έδαφος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει η ριζόβια γενιά της Φυλλοξήρας οπότε ο αμπελώνας να είναι αυτόριζος. Η απουσία του νερού είναι χαρακτηριστική.
Η διαθέσιμη υγρασία που προκύπτει από την γειτνίαση με την θάλασσα συγκρατείται και διοχετεύεται στα φυτά μέσω του πορώδους εδάφους.
Τυπικό Αιγαιοπελαγίτικο. Ήπιος χειμώνας, σχετικά δροσερό καλοκαίρι.
Το ύψος των χειμερινών βροχοπτώσεων, η εμφάνιση ή όχι κάποιων ημερών με καύσωνα την περίοδο από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου και τέλος η νυκτερινή ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούλιο και Αύγουστο αποτελούν τα καθοριστικά για την ποιότητα και ποσότητα στοιχεία.
Παραδοσιακά κλαδεμένα αμπέλια σε σχήμα καλαθιού ώστε τα σταφύλια να είναι προστατευμένα από τους δυνατούς ανέμους αλλά και την πολύ έντονη ηλιοφάνεια.
Η ποικιλία που καλλιεργείται στο 70% των αμπελώνων των άγονων ηφαιστειακών εδαφών της Σαντορίνης είναι το Ασύρτικο, η ευγενέστερη λευκή της χώρας μας.
Παράγει λευκά κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Σαντορίνη με ιδιαίτερη προσωπικότητα, δυναμικό χαρακτήρα, καλοδομημένα, με υψηλή οξύτητα, χαρακτηριστική μεταλλικότητα και μέτρια αρωματική ένταση.