ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Το οινοποιείο στη Σαντορίνη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, πάνω στην παραλία, κοντά στο αεροδρόμιο και μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος. Στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό πετρόκτιστο κτίριο που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Η αρχική χρήση του δεν ήταν οινοποιείο, αλλά «τοματάδικο» που παρήγαγε λιαστή τομάτα και αρωματικό τοματοπελτέ. Κάπου κοντά στο 1970, το «τοματάδικο» λειτούργησε για τελευταία φορά.

Η αναπαλαίωση του σπάνιου αυτού βιομηχανικού κτιρίου μιας άλλης εποχής έχει για την GAIA WINES-
που βλέπει την παράδοση όχι σαν κάτι μουσειακό αλλά με δυναμική και συνέχεια- ιδιαίτερη σημασία. Το κτίσμα αυτό, δείγμα της πρώιμης βιομηχανίας στη χώρας μας, βρήκε μία νέα χρήση που του επέτρεψε να διατηρηθεί ζωντανό.

Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, εξασφαλίζοντας τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.

Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήθηκε  και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγεται ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο. Πολύ μικρές ποσότητες – μόλις 1.500lt – εμφιαλώνονται κάθε χρόνο ύστερα από 5 χρόνια παλαίωσης, μέσα σε δρύινα βαρέλια στο κελάρι του οξοποιείου.

Το οινοποιείο είναι καθημερινά ανοικτό στους οινόφιλους από Μάιο έως και Οκτώβριο.

Οινοποιείο Σαντορίνης
Έξω Γωνιά, 847 00 Σαντορίνη
Τ. 22860 34186