ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. Προαιωνια Γη.

Η Σαντορίνη διαθέτει ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα για την καλλιέργεια της αμπέλου, και είναι μια μοναδική περιοχή διεθνώς αναγνωρισμένη.
Το ηφαιστειογενές, πορώδες έδαφος του νησιού, οι πολλές ώρες ηλιοφάνειας και η απουσία βροχοπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η θαλάσσια ομίχλη και οι δυνατοί άνεμοι τους καλοκαιρινούς μήνες, το παραδοσιακό σύστημα διαμόρφωσης των κλημάτων σε σχήμα «κουλούρας» και οι αυτόριζοι, χαμηλών αποδόσεων αμπελώνες της – ηλικίας 3.000 ετών – σε συνδυασμό με τη γηγενή, λευκή ποικιλία Ασύρτικο, συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία σπάνιων και μοναδικών κρασιών.

ΕΔΑΦΟΣ

Πορώδες χώμα που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα, αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα, και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Οργανική ουσία δεν υπάρχει καθόλου στο έδαφος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει η ριζόβια γενιά της Φυλλοξήρας οπότε ο αμπελώνας να είναι αυτόριζος. Η απουσία του νερού είναι χαρακτηριστική.
Η διαθέσιμη υγρασία που προκύπτει από την γειτνίαση με την θάλασσα συγκρατείται και διοχετεύεται στα φυτά μέσω του πορώδους εδάφους.

ΚΛΙΜΑ

Τυπικό Αιγαιοπελαγίτικο. Ήπιος χειμώνας, σχετικά δροσερό καλοκαίρι.
Το ύψος των χειμερινών βροχοπτώσεων, η εμφάνιση ή όχι κάποιων ημερών με καύσωνα την περίοδο από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου και τέλος
η νυκτερινή ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούλιο και Αύγουστο αποτελούν τα καθοριστικά για την ποιότητα και ποσότητα στοιχεία.

ΠΟΙΚΙΛΙΑ – Ασυρτικο

Παραδοσιακά κλαδεμένα αμπέλια σε σχήμα καλαθιού ώστε τα σταφύλια
να είναι προστατευμένα από τους ζεστούς ανέμους του καλοκαιριού και την πολύ έντονη ηλιοφάνεια. Συχνό φαινόμενο είναι η καταστροφή σημαντικού μέρους της ετήσιας παραγωγής λόγω καύσωνα, με αποτέλεσμα χαμηλές παραγωγές που δεν ξεπερνούν τα 300κ/στρέμμα. Σπάνια επιζούν φυσικοί εχθροί της αμπέλου λόγω της πολύ χαμηλής υγρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών.

Το Ασύρτικο είναι η ευγενέστερη λευκή ποικιλία της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, διατηρεί υψηλά επίπεδα οξύτητας και υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά. Καλλιεργείται στα άγονα ηφαιστειογενή εδάφη της Σαντορίνης, καλύπτοντας περίπου το 70% του αμπελώνα του νησιού. Είναι εύρωστη και παραγωγική ποικιλία και ωριμάζει περί τα μέσα Αυγούστου.

Παράγει λευκά ξηρά κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Σαντορίνη με ιδιαίτερη προσωπικότητα και δυναμικό χαρακτήρα. Επίσης κρασιά σωματώδη, καλοδομημένα, με υψηλή οξύτητα, χαρακτηριστική μεταλλικότητα και μέτρια αρωματική ένταση.
Είναι κρασιά που απαιτούν να συνοδεύονται με φαγητό, ενώ επιδέχονται μακροχρόνια παλαίωση.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Στην ανατολική πλευρά του νησιού, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται το οινοποιείο μας στην Σαντορίνη σε ένα εξαιρετικό πέτρινο κτίριο του προηγούμενου αιώνα, αρχικά «τοματάδικο» έως το 1970.

Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.

Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήσαμε και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγουμε ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο.