ΝΕΜΕΑ

ΝΕΜΕΑ. Ευλογημενη Γη.

Ο αμπελώνας εκτείνεται από τα 250 μέχρι τα 850 μέτρα υψόμετρο, γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις εδαφοκλιματικές συνθήκες μέσα στη ζώνη Π.Ο.Π. Νεμέα. Οι αμπελώνες στις βουνοπλαγιές με τα ασβεστολιθικά εδάφη και στους πρόποδες με τα πετρώδη εδάφη θεωρούνται οι καλύτεροι για την παραγωγή κρασιών με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα ο αμπελώνας της Νεμέας έχει ρίζες στους προχριστιανικούς χρόνους, όταν ο κάμπος της Νεμέας ονομαζόταν Φλιάσιον πεδίον. Το 1971 αναγνωρίστηκε σαν ζώνη Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π) σύμφωνα με την σύγχρονη νομοθεσία Π.Ο.Π. Η ζώνη της Νεμέας είναι η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας και αποτελείται  από  τις περιοχές της κεντρικής κοιλάδας, των Αρχαίων Κλεωνών, της Αρχαίας Νεμέας, Γυμνού-Λεοντίου, Ασπρόκαμπου-Ψαρίου, Κεφαλαρίου, Μαλανδρενίου και βεβαίως του Κουτσίου.

ΕΔΑΦΟΣ

Αργιλοπηλώδες  πλούσιο σε ανθρακικό ασβέστιο με σχετικά ουδέτερο ph. Μικρή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, όπως τα περισσότερα ασβεστολιθικά εδάφη της Ελλάδας. Στις πλαγιές των λόφων όπου βρίσκονται οι περισσότεροι αμπελώνες, τα εδάφη στραγγίζουν αρκετά καλά, αλλά είναι εκτεθειμένα στην διάβρωση.

ΚΛΙΜΑ

Σχετικά κρύοι και υγροί χειμώνες με χαμηλές θερμοκρασίες που σπάνια πέφτουν κάτω από τους Οo C. Η υγρασία δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής στον αμπελώνα του Κουτσίου, λόγω του υψομέτρου και του ελαφρού αέρα που πάντα κινείται κατά το ύψος των βουνοπλαγιών. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά, χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με λίγες καταιγίδες τον Μάιο και Ιούνιο. Οι ζεστές μέρες και δροσερές νύχτες του Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με τις σχετικά ξηρές συνθήκες που επικρατούν, συνθέτουν ιδανικές συνθήκες για την καλή ωρίμανση των σταφυλιών. Οι περισσότερες βροχοπτώσεις (600-700mm ετησίως) είναι μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου
αν και μπορεί να εμφανισθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου οπότε είναι και καταστροφικές για την ποιότητα 
του σταφυλιού καθώς η ανάπτυξη του βοτρύτη είναι ραγδαία.

ΠΟΙΚΙΛΙΑ – Αγιωργιτικο

Ιστορική ποικιλία με μεγάλη γενετική παραλλακτικότητα. Τα κύρια χαρακτηριστικά  της είναι οι μεσαίου μεγέθους ρώγες με σχετικά λεπτό φλοιό, το έντονο βαθύ χρώμα, ή υψηλή φαινολική αλλά και σακχαρική ωριμότητα που δεν συμπίπτουν χρονικά πάντα. Οι γεωπόνοι και οινολόγοι της εταιρείας μας εργάζονται συστηματικά  ερευνώντας τρόπους και πρακτικές που θα οδηγήσουν  στην ταυτόχρονη ωρίμανση των φαινολών  και των σακχάρων.  Συχνά η αλκοόλη μπορεί να φτάσει στο 14%.

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κρασιών είναι: βαθύ χρώμα,  έντονα φρουτώδη αρώματα με πολλές αλλά ιδιαίτερα μαλακές τανίνες. Η δομή των κρασιών είναι καλή με αξιόλογες οξύτητες. Εξαιρετικά σύνθετα αλλά και ισορροπημένα κρασιά παράγονται από τις διάφορες περιοχές της ζώνης, αλλά και εκτός αυτής σήμερα.

Η Νεμέα είναι η μεγαλύτερη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ερυθρών κρασιών στην Ελλάδα, πατρίδα της ποικιλίας Αγιωργίτικο.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Χτίστηκε το 1997, στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα, στο Κούτσι Νεμέας και σε υψόμετρο 550μ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιομηχανικό κτίριο που μας χαρίζει μια υπέροχη και πανοραμική θέα του κάμπου της Νεμέας και της κοιλάδας του Ασωπού ποταμού, 350 μέτρα περίπου χαμηλότερα. Η χωρητικότητά του είναι 3.060 εκατόλιτρα, ενώ ο εξοπλισμός που διαθέτει σε συστήματα παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου, προσφέρει στον οινολόγο όλα τα μέσα για την κάθετη παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.